Beest eet beest

Kun je met net zo veel liefde en belangstelling kijken naar een andrewsarcus mongoliensis als naar een dinosaurus? De BBC hoopt van wel, want na het wereldwijde succes van Walking with dinosaurs heeft de omroep nu alles gezet op de dieren die 15 miljoen jaar na de spectaculaire ondergang van de sauriërs de aarde bevolkten.

De zesdelige documentaire animatieserie Walking with beasts kostte twee jaar en 25 miljoen gulden om te maken en is technisch nog wat knapper dan zijn voorganger. Vachten en veren zijn moeilijker digitaal te scheppen dan een reptielenhuid en de kijker weet veel beter hoe zoiets er bewegend op de televisie hoort uit te zien. En de andrewsarcus (een vleesetende voorouder van het schaap) is inderdaad levensecht, en juist dat roept net als bij Dinosaurs kritiek op. Kleur en tekening van de vacht en het gedrag van het dier waarvan alleen de botten resteren zijn interpretaties. ,,Het is drama gepresenteerd als documentaire'', aldus de paleontoloog L. Aiello afgelopen zondag in The Observer. Een dier moet nu eenmaal een huid en een kleur hebben, geeft zij toe, maar de BBC zou eerlijker voor de onzekerheden moeten uitkomen.

Bij de digitale versie van de serie worden Aiello en andere critici op hun wenken bediend. Kijkers worden via de satelliet van Sky Digital verwend met extra filmpjes met uitleg. De meevoelende stem van Kenneth Branagh is te vervangen door een wetenschappelijker commentator die de woorden `waarschijnlijk' en `vrijwel zeker' niet schuwt.

Verantwoordingen, achtergronden en veel meer informatie (inclusief lesmateriaal) zijn ook op het web te vinden en de BBC heeft zelfs een sms-service in de aanbieding. Boeken, dvd's, puzzels, computerspelletjes en andere merchandising zijn inmiddels gebruikelijk bij de Britse publieke omroep.

Walking with beasts is net als Op stap met dinosauriërs een prima docusoap over een enerverende dag uit het leven van een dier. Het is weer beest eet beest.

Na een dertigtal tot leven gewekte nog onbekende en onbeminde fossielen ontmoeten we aan het slot mammoeten en aapmensen. Volgend jaar zal de BBC dus wel met The Flintstones live verder gaan. Hoewel de gedachten van bedenker en producent Tim Haines uitgaan naar een `prequel' over de tijd voordat er dinosaurussen waren, honderden miljoenen jaren geleden.

Walking with beasts, BBC1, 21.30-22.00u.

(www.bbc.co.uk/beasts)