Autoverkoop in Europa trekt aan

In de vijftien landen van de Europese Unie zijn de afgelopen maand meer auto's verkocht. De branchevereniging ACEA van de Europese autofabrikanten meldde gisteren dat in oktober ruim 1,17 miljoen personenwagens zijn verkocht, een stijging van 8,7 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De cijfers betekenen een breuk met de trend eerder dit jaar, toen dealers de verkopen maand na maand zagen dalen. Volgens de ACEA is de lagere rente een van de verklaringen voor het herstel. Verder telt oktober dit jaar een werkdag meer dan in 2000, althans in de meeste landen.

De grootste stijging liet het Verenigd Koninkrijk zien met 20,7 procent. Nederland noteerde 1,9 procent groei. In vijf EU-landen daalden de verkopen nog, zij het minder snel dan eerder dit jaar.

Niet alleen de goedkope auto's doen het goed. Ook dure merken als Audi (plus 31 procent), Alfa Romeo (plus 47 procent), Jaguar (plus 87 procent) en BMW (plus 10 procent) gingen snel omhoog. De Japanse auto's gingen per saldo met 3 procent terug, een voortzetting van een trend.

Grootste autoverkoper in Europa blijft de Volkswagen Groep (VW, Audi, Seat, Skoda) die 7,2 procent meer auto's heeft verkocht.