Amerikanen pikken acht hulpverleners op

Acht westerse hulpverleners die drie maanden gevangen zaten in Afghanistan zijn gisteren door Amerikaanse commando's met helikopters opgepikt en naar de Pakistaanse hoofdstad Islamabad gebracht. President Bush sprak van een Amerikaanse reddingsoperatie, volgens een van de acht zijn ze door de Noordelijke Alliantie bevrijd.

De vier Duitsers, twee Amerikanen en twee Australiërs werken voor de christelijke organisatie Shelter Now International. Ze waren in augustus door de Talibaan opgepakt op verdenking van verbreiding van het christelijke geloof onder Afghanen. Daarop staat onder de Talibaan de doodstraf. Ook zestien Afghaanse medewerkers van de organisatie waren door de Talibaan gevangen genomen. Zij werden dinsdag bij de inname van Kabul al vrijgelaten.

De Talibaan hadden de acht op hun vlucht uit Kabul meegenomen naar de stad Ghazni, tachtig kilometer naar het zuidwesten. Daar werden ze een nacht in een container opgesloten. ,,Het was ijskoud, we hadden geen dekens'', zei de Duitser Georg Taubmann, het hoofd van Shelter Now in Afghanistan, vanochtend.

Toen er Amerikaanse bombardementen begonnen, werden ze overgebracht naar een gevangenis en kwam de bevolking in opstand tegen de Talibaan, aldus Taubmann. Strijders van de Noordelijke Alliantie en opstandelingen uit de regio openden later op de dag de deuren van de gevangenis. ,,Toen we naar buiten liepen, werden we door iedereen omarmd en was het groot feest'', zei Taubmann. Amerikaanse legerhelikopters pikten de hulpverleners 's avonds op in een veld bij Ghazni.

Bij het begin van de Amerikaanse luchtaanvallen op Afghanistan werd gevreesd dat de Talibaan de acht westerlingen zouden gebruiken als gijzelaars. Onduidelijk is of over hun vrijlating is onderhandeld.