Akkoord `Sabena' met Virgin

De Belgische luchtvaartmaatschappij Delta Air Transport (DAT), dochter van het failliete Sabena, gaat samenwerken met Virgin Express. De beide bedrijven sloten gisteren een akkoord over `code sharing', waarbij ze op een aantal bestemmingen stoelen in elkaars vliegtuigen verkopen. Dit moet tot forse besparingen leiden. Virgin Express is de Belgische dochter van Richard Branson's Virgin Atlantic en een concurrent van DAT.

Volgens woordvoerder Yves Panneels van Virgin Express loopt het akkoord over code-sharing tot 9 december. Dat is de datum waarop Belgische investeerders een akkoord moeten hebben bereikt met de curatoren van het Sabena-faillissement over de overnameprijs voor DAT. De investeerders, bijeengebracht door topman Maurice Lippens van de Belgische-Nederlandse bank-verzekeraar Fortis en Etiènne Davignon van de Generale Maatschappij, praten nog steeds met Virgin Express over een mogelijke fusie met DAT. Volgens woordvoerder van Virgin Express liggen alle mogelijkheden nog ,,open''.

DAT, dat in Europa een derde van de Sabena-vluchten uitvoerde, hervatte juist afgelopen weekeinde zijn vluchten op 35 Europese bestemmingen. De Belgische investeerders (banken, bedrijven en regionale investeringsmaatschappijen) hebben 200 miljoen euro op tafel gelegd. Zij benadrukken echter het belang van een partner voor een doorstart van DAT, de basis voor een nieuwe Belgische luchtvaartmaatschappij.

Volgens de woordvoerder van Virgin Express verlopen de besprekingen ,,bemoedigend'' en ,,constructief''.