Zwemsters Amerika krijgen alsnog goud

Ruim drie maanden na dato heeft de Amerikaanse vrouwenestafetteploeg alsnog de gouden medaille toegewezen gekregen op de 4x200 meter vrije slag bij de wereldkampioenschappen langebaan (50 meter) in Fukuoka. Het bestuur van de wereldzwembond FINA onderzocht de diskwalificatie van afgelopen zomer in Fukuoka, en kwam na uitvoerig overleg tot de conclusie dat het viertal ten onrechte uit de uitslag is geschrapt.

De beslissing heeft opmerkelijk genoeg geen gevolgen voor het als derde geëindigde Groot-Brittannië, dat het goud won de eerste Britse wereldtitel sinds 1975 (Colombia) na de diskwalificatie van Amerika en Australië. Het viertal mag de gouden medaille houden. Ook de winnaars van het zilver en het brons, respectievelijk Duitsland en Japan, behouden hun medailles.

Zelden leidde een zwemfinale tot zoveel ophef als de 4x200-estafette in het imposante Marine Messe-complex, waar Australië als eerste uit de uitslag werd geschrapt. De vreugde over de overtuigende zege bracht een van de Australische zwemsters, Petria Thomas, ertoe in het water te springen op het moment dat Italië nog in het water lag. Op dat vergrijp staat diskwalificatie.

Ook Amerika werd uit de uitslag verwijderd, op basis van een foute overname van Cristina Teuscher. Volgens de videobeelden en de tijdwaarneming, die in Fukuoka overigens geregeld haperde, kwam ze zeshonderdste seconde te vroeg los van het startblok. Maximaal driehonderdste is toegestaan. Het leidde tot een reeks protesten van alle betrokkenen, inclusief de Britsen.

Toen na lang vergaderen een dag later werd besloten de diskwalificaties te handhaven, dreigde de chef d'equipe van de Amerikaanse ploeg zijn recht te zoeken bij het internationale sportgerechtshof in Lausanne.

De eis tot eerherstel was zo serieus dat de FINA nu een tweede setje gouden medailles heeft opgestuurd. De zwemfederatie besloot tevens de banden van het videobackup-systeem van een belangrijk toernooi voortaan ten minste zes maanden te bewaren.