Wie is waar

Zware tijden voor Frans Sevenstern, oud-topman van NedCar en van busbedrijf Connexxion. Vorige week trad hij terug als voorzitter van de Universiteit Twente ,,wegens de publiciteit rond zijn persoon', aldus de woordvoerder van de UT. Een maand geleden bleek dat Sevenstern duizenden guldens had uitgegeven aan `niet-zakelijke' activiteiten toen hij bestuursvoorzitter was van Connexxion. Op kosten van Connexxion en dochterbedrijf Hermes zou hij onder meer bordelen hebben bezocht. Sevenstern is sinds april ook president van de Nederlandse Golf Federatie (NGF). Gevraagd of hij die functie kan blijven vervullen sinds de onthullingen, zegt NGF-directeur Henk Heyster: ,,We hebben de berichten gelezen. Zoiets maakt wel wat los in de organisatie. Het is bij ons in behandeling.'

Bij zakenbank NIB Capital is het bestuurslid en hoofd vermogensbeheer Jaap Fieret vertrokken wegens ,,verschil van inzicht over het te voeren beleid', aldus een persbericht. Fieret wil zijn redenen niet toelichten, NIB Capital evenmin. De berichten in De Telegraaf dat er vóór Fieret tien managers zijn vertrokken met ruzie, ontkent NIB. ,,De managers díe zijn vertrokken, hoorden bij een reorganisatie van twee jaar geleden', aldus een woordvoerder.

Het gaat uitstekend met het Amsterdamse advocatenkantoor Houthoff, onderstreept voorzitter Bas le Poole. Het feit dat in de afgelopen twee maanden managing partner Arent van Wassenaer is vertrokken, één jonge compagnon, Kleis Broekhuizen (34), is overgestapt naar Nauta Dutilh en er hardnekkige geruchten zijn dat drie compagnons zullen vertrekken – Marjolein Geus, Wouter Pors en Harry Rek – doet daar niets aan af. De maatschap heeft gekozen voor een toekomst als zelfstandig kantoor. Uit onderzoek bleken de nadelen van fuseren met een Brits kantoor (zoals Loeff Claeys Verbeke en Trenité deden) te groot: Britten zouden vinden dat de Nederlanders te weinig winst maken. Ze declareren minder per uur dan Britse advocaten en bovendien verdienen ze guldens, die in Londen momenteel weinig waard zijn.

De raad van bestuur van Vopak (tankopslag, chemische distributie) is uitgebreid met de Amerikaan Gary Pruitt, die sinds 1978 in dienst is van Vopak. Pruitt zat ooit bij het Amerikaanse bedrijf voor chemische distributie Univar, dat door het Rotterdamse bedrijf Pakhoed is overgenomen. Aangezien 80 procent van de activiteiten van Vopak tegenwoordig buiten Nederland plaatsvindt, wil Vopak de raad van bestuur internationaliseren. ,,Ik ben blij met deze kans', zegt Pruitt, die wordt belast met logistiek, de regio Azië, financiën en verzekeringen.

Erik van Ginkel (35) heeft het één jaar volgehouden in de profitsector. Hij zit in de directie van communicatiebedrijf VBAT, dat merknamen opbouwt, op vele manieren. Maar op 1 december wordt hij plaatsvervangend directeur van het Prins Bernard Cultuurfonds. Vóór VBAT werkte de jurist bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam en bij de Mondriaan Stichting. ,,Ik wilde weten of management in de profitsector anders is dan in de non-profit', zegt Van Ginkel. Dat weet hij nu. ,,Je staat als management constant onder druk, want als een activiteit niet genoeg opbrengt, ga je failliet.' Zeker in de communicatiewereld is die druk sinds zes maanden voelbaar, zegt Van Ginkel, omdat die sector lijdt onder de teruglopende economische groei. Na een kennismakingsgesprek bij het Prins Bernard Cultuurfonds was hij ,,meteen verliefd'.

Frederiek Weeda, personalia@nrc.nl