Waar is Osama bin Laden?

Met bijna de helft van Afghanistan in handen van de Noordelijke Alliantie en de Talibaan op de vlucht hebben de Amerikaanse strijdkrachten hun zoektocht naar terroristenleider Osama bin Laden en zijn belangrijkste luitenants verscherpt. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld sluiten de Verenigde Staten Bin Laden steeds verder in.

Om die reden zijn opnieuw speciale eenheden uit de Verenigde Staten ingezet in het zuiden van Afghanistan rond de stad Kandahar, het bolwerk van de streng islamitische Talibaan. Volgens onbevestigde berichten is in het gebied rond de stad inmiddels een opstand tegen de Talibaan begonnen.

Rumsfeld heeft gezegd dat de Amerikaanse commando's, anders dan in het noorden van Afghanistan, geheel op eigen kracht werken en niet worden bijgestaan door de Noordelijke Alliantie. ,,De eerste prioriteit is zonder twijfel het opsporen van de leiders van [de terreurgroep] Al-Qaeda en de Talibaan', aldus Rumsfeld tijdens een persconferentie gisteren.

De verklaring van Rumsfeld geeft aan dat de strijd tegen het terrorisme na de snelle successen van de Noordelijke Alliantie van de afgelopen dagen een nieuwe fase is ingegaan. Rumsfeld heeft gewaarschuwd dat landen Bin Laden en ,,andere terroristen die Afghanistan proberen te ontvluchten' geen veilig heenkomen mogen bieden. Volgens Rumsfeld bestaat de kans dat leden van Al-Qaeda naar Iran of Pakistan vluchten. Ook sluit hij de mogelijkheid niet uit dat zij een heenkomen proberen te vinden in Somalië, Soedan, Irak, Syrië, Libië, Cuba of Noord-Korea, allemaal ,,landen die in het verleden terroristen hebben opgenomen'.

Volgens de gerenommeerde Pakistaanse Afghanistan-expert Ahmed Rashid wordt Bin Laden mogelijk verraden door overgelopen Talibaan. ,,Sommige overlopers beschikken over een bom van informatie over de verblijfplaats van Bin Laden', aldus Rashid.

Generaal Richard Meyers, voorzitter van de chefs van staven van de Amerikaanse strijdkrachten, heeft gisteren gezegd dat het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, vermoedt dat verschillende leiders van Al-Qaeda inmiddels zijn gedood. ,,Maar we zijn nog niet klaar.'

Vooralsnog blijft de informatie over de verblijfplaats van de hoofdverdachte van de aanslagen van 11 september vaag. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw gelooft dat het ,,meer dan waarschijnlijk' is ,,dat Bin Laden en zijn belangrijkste handlangers zich in het gebied van de Talibaan rond Kandahar bevinden'.