Vriend van Reve slaat journalisten huis uit

Joop Schafthuizen, de vriend van schrijver Gerard Reve, heeft vrijdag twee journalisten van het weekblad Nieuwe Revu hardhandig uit zijn huis in het Belgische Machelen gezet. Hij zou daarbij een fotocamera hebben vernield, en herhaalde pogingen hebben gedaan om de twee aan te vallen. Verslaggever Reinoud van Gendt en fotograaf Bram Vorage hebben bij de Belgische politie aangifte gedaan wegens vernieling en bedreiging. Schafthuizen deed aangifte van huisvredebreuk.

Reve had de journalisten zelf binnengelaten voor een interview. Van Gendt: ,,Na tien tot twintig minuten kwam Schafthuizen thuis die `Eruit, eruit', schreeuwde. Reve zei: `Rustig nou, Joop.' Maar hij zei: `Dit is mijn huis' en scheurde de beschreven blaadjes uit mijn blocnote. Terwijl hij mij met zwaaiende vuisten naar buiten dreef, maakte de fotograaf nog snel een foto van Reve. Hierop sloeg Schafthuizen de flitser van de camera. Hij achtervolgde ons rennend door de straat.''

Schafthuizen erkent dat hij de twee de deur heeft gewezen, maar zegt dat daarbij geen geweld is gebruikt: ,,Ik heb ze een duwtje gegeven en daarbij is een flitser van de camera gevallen.'' Volgens hem kwamen de journalisten met kwade bedoelingen: ,,Die reptielen wilden op een vieze, gore, stinkende wijze rioolljournalistiek bedrijven en een stuk schrijven over een zedenzaak die tegen mij loopt. Meneer Reve heeft ze binnengelaten omdat hij dacht dat het twee andere journalisten waren, die hem eerder die dag hadden geïnterviewd. Meneer Reve tobt namelijk met zijn geheugen. Daarvan hebben ze misbruik gemaakt.''

Onlangs kwam Reve in het nieuws omdat de Belgische koning Albert hem weigerde de Prijs der Nederlandse Letteren te overhandigen. Reves vriend Schafthuizen zou niet welkom zijn op het paleis omdat er een gerechtelijk onderzoek wegens aanranding van een minderjarige jongen tegen hem loopt.