Verkoop Cipro geen redding cijfers Bayer

De sterk gestegen verkoop van het antimiltvuurmedicijn Cipro heeft het Duitse chemieconcern Bayer niet kunnen redden. In het derde kwartaal boekte het bedrijf een verlies van 183 miljoen euro. Daarmee komt Bayer voor het eerst in meer dan tien jaar in de rode cijfers.

Belangrijkste oorzaak van het verlies is het terugtrekken van het cholesterolverlagende medicijn Baycol begin augustus. Het medicijn wordt in verband gebracht met de dood van 52 mensen wereldwijd. ,,We zijn niet in staat om het terugtrekken van Baycol op te vangen'', zei bestuursvoorzitter Manfred Schneider vanochtend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Het medicijn zou dit jaar een verwachte omzet van 1 miljard euro opleveren, maar de opbrengsten zijn sinds augustus stilgevallen.

Hoeveel meer van het antibioticum Cipro de afgelopen maanden is verkocht, maakte Bayer niet bekend. Het wilde alleen kwijt dat de verkoop ,,aanzienlijk'' was toegenomen. Cipro is Bayers best verkopende medicijn, en haalde vorig jaar een omzet van 1,8 miljard euro. Bayer is de afgelopen maanden, net als vele andere chemiebedrijven, geplaagd door de economische vertraging. De verkoop van plastics en rubbers daalde, terwijl de marges op deze producten sterk afnamen. Alleen de omzet van chemicaliën en landbouwbestrijdingsmiddelen bleef op peil, maar door hoge investeringen in deze divisies daalde ook hier het operationele resultaat.

De slechte situatie zal voorlopig nog aanhouden, zo verwacht Bayer. Volgens analisten wordt het vierde kwartaal het slechtste van het jaar. Het Duitse bedrijf gaf de afgelopen maanden al drie keer een winstwaarschuwing af.