UPC keldert na verplichte gang naar strafbankje

Kabelaar UPC verloor vanochtend meer dan een derde van zijn waarde, nadat het concern opnieuw met slecht nieuws kwam en beursorganisatie Euronext zich genoodzaakt zag het fonds naar het strafbankje te verbannen.

De maatregel is een waarschuwing: als de vermogenspositie van het concern niet verbetert, kan het na drie maanden worden verwijderd uit de AEX-index. Euronext beschouwt het negatief eigen vermogen van UPC nu als structureel, wat tot een verbanning naar het lijstje `niet officiële noteringen' van de beurs leidt.

Door een bedrijf apart te zetten ,,een zwaailichtje meegeven', noemt de beurs het wil Euronext beleggers erop wijzen dat handelen in dat fonds bijzonder riskant is. De handel in het bedrijf gaat wel gewoon door.

Het verlies van kabelbedrijf UPC uit gewone bedrijfsuitoefening is in het derde kwartaal licht gedaald. Het nettoverlies liep op tot 696 miljoen euro, ruim 1,5 miljard gulden.

Om de boel op te krikken moet de kabelaar snel groeien in omzet en aantal abonnees. Hierbij speelt de invoering van digitale televisie een hoofdrol. De introductie van de benodigde opzetkastjes komt echter moeizaam op gang. Tegen het middaguur maakte het concern bekend dat de eerder verwachte 250.000 abonnees van digitale televisie voor het einde van het jaar, waarschijnlijk niet gehaald gaat worden.

De koersontwikkeling van het fonds, dat pas twee uur later dan gewoonlijk verhandelbaar werd, was vanochtend desastreus. De waarde van het aandeel UPC, toch al niet veel waard, zakte met 34,5 procent naar 0,38 euro rond het middaguur. Alleen het aandeel van technologiebedrijf LCI, dat eerder deze week surseance aanvroeg, daalde met 66 procent sterker op de Amsterdamse beurs.

De AEX-index van de 25 hoofdfondsen, waarin UPC nu nog opgenomen is, steeg met 0,8 procent naar 500,4 punten. Daarmee passeert de beurs opnieuw de 500-puntengrens, waar zij vorige week onder was gedoken. Grootste stijger was Philips, dat met 3,3 procent omhoog ging. Ook andere technologiefondsen zoals ASML en Getronics stonden op winst. Producent van luxe-artikelen Gucci leek met 0,2 procent in de plus maar nauwelijks te profiteren van de verwachting de gestelde doelen voor dit jaar te halen en een nieuwe grote winkel in Moskou te gaan openen. Automatiseerder Ordina, dat een winstwaarschuwing gaf en mogelijk stevig gaat snijden in de organisatie, was de sterkste daler in de Midkap-index van middelgrote fondsen met 3,7 procent.

In de VS herstelden de beurzen zich van de daling op maandag. De plotselinge vooruitgang van de oorlog in Afghanistan, en het ontbreken van bewijs dat de vliegtuigcrash op New York een aanslag was, deden de koersen goed. Na de winsten die gisteren in New York op de Dow Jones (plus 2,1 procent) en Nasdaq (plus 2,8 procent) stonden, wisten de grote Europese beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt vanochtend mee te profiteren van de positieve sentimenten.

Net als in Amsterdam waren technologiefondsen opnieuw in trek. Ook de meeste andere sectoren lieten overwegend hogere koersen zien. Tot de verliezers in Duitsland behoorde Bayer. Het Duitse chemie- en farmacieconcern rapporteerde tegenvallende resultaten over het derde kwartaal.