UBS Warburg beleeft gouden tijden

UBS Warburg stuurt met vaste hand door een woeste zee. De Zwitserse zakenbank heeft de koerspremie die ze geniet dubbel en dwars verdiend. Het bestuur heeft zich tijdens de bloeiperiode van de technologiefondsen van het afgelopen jaar bewust ingehouden. Dat werd toen voor saai aangezien, maar is nu een opluchting voor personeel en beleggers. De aandelen doen het beter dan die van concurrenten als Crédit Suisse. En terwijl andere banken hun personeelsbestand inkrimpen, gaat UBS ervan uit dat het de kosten kan beperken door de salarissen van de bankiers aan banden te leggen. Topman Luqman Arnold voert nog steeds een expansiestrategie in gebieden waaruit anderen zich nu snel aan het terugtrekken zijn. De resultaten zien er tot nu toe veelbelovend uit.

Maar hoe vergankelijk zijn de goede prestaties? Oorlog heeft de Zwitserse banken nooit windeieren gelegd, omdat beleggers erdoor aangemoedigd worden hun geld in hun veilige kluizen op te bergen. UBS profiteert in deze onzekere tijden ook van de neiging van beleggers om hun geld van tweederangsbanken als Vontobel naar grotere banken als UBS te verplaatsen. Maar als dat de verklaring zou zijn voor de resultaten van UBS, zou Crédit Suisse het ook goed moeten doen, en dat is niet zo. Bovendien betekent de beter gevulde kapitaalreserve van UBS dat de bank er bij een herstel van de markt beter voorstaat dan zijn gewoonlijk agressievere rivaal. Hoewel het aandeel verhandeld wordt op een niveau van 15 maal de winst van volgend jaar en de koers nu aan de hoge kant is, zit er wellicht nog meer in het vat.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • John Paul Rathbone