Talibaan trekken zich verder terug

De Talibaan-milities in Afghanistan hebben zich het afgelopen etmaal verder teruggetrokken in de richting van hun bolwerk Kandahar, ondanks een oproep van hun leider, mullah Mohammed Omar, om door te vechten.

Vanochtend gaven de Talibaan de oostelijke stad Jalalabad op na nieuwe Amerikaanse bombardementen. Rondom Jalalabad waren in het verleden verscheidene opleidingskampen van Osama bin Laden gevestigd. De stad werd ingenomen door een regionale strijdmacht onder leiding van oud-verzetsstrijder Yunus Khalis, een geestelijke leider die zich onafhankelijk verklaarde van zowel de Talibaan als de Noordelijke Alliantie.

In het zuiden van Afghanistan zouden de Amerikanen nog luchtaanvallen uitvoeren op terugtrekkende Talibaan-milities. Volgens de Noordelijke Alliantie controleren de Talibaan nog minder dan twintig procent van het Afghaanse grondgebied.

De Verenigde Naties sturen aan op een snelle vergadering van alle Afghaanse partijen om zo een breed samengestelde regering te krijgen. De speciale VN-gezant voor Afghanistan, Lakhdar Brahimi, zei gisteren tot de VN-Veiligheidsraad dat hij een overgangsregering voorziet voor twee jaar, gevormd door Afghanen en gesteund door een multinationale vredesmacht.

Een woordvoerder van de Noordelijke Alliantie zei vanochtend in Kabul dat de coalitie wil dat er binnen twee jaar verkiezingen worden gehouden in Afghanistan.

De Amerikaanse regering heeft voorzichtig positief gereageerd op het snelle vertrek van de Talibaan uit Kabul, gisteren. Amerikaanse commando's zijn in de stad en proberen te voorkomen dat troepen van de Noordelijke Alliantie de mensenrechten schenden. Het Witte Huis maakte bekend dat president Bush ,,verheugd is over de ontwikkelingen'', al riep hij de Noordelijke Alliantie op te voorkomen dat haar troepen op grote schaal gaan plunderen of bewoners van de gevangenissen in Kabul uitmoorden. De president stelde vast dat ,,Amerika vooruitgang [boekt] bij het bereiken van ons doel, en dat is Al-Qaeda berechten en tegelijk afrekenen met het regime dat hun onderdak biedt.''

Vanochtend kwamen in Kabul de eerste buitenlandse hulpverleners van het Rode Kruis aan. De VN en non-gouvernementele organisaties willen zo snel mogelijk de hulp hervatten in de gebieden die de afgelopen dagen zijn veroverd door de Noordelijke Alliantie.

VERWARRING: pagina 5