Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer een reportage over Afghanen in Nederland en hoe de situatie in Afghanistan hun dagelijkse leven beheerst. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de partydrug ecstasy, die de laatste tijd enkele dodelijke slachtoffers heeft gemaakt. Ook aandacht voor de speurtocht van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst in Groningen naar klanten van een Bulgaarse prostituee. De vrouw heeft open tbc en de mannen zijn mogelijk besmet. Ned.1, 20.30-21.08u.

Nova. Onder meer een gesprek in New York met minister van Defensie Frank de Grave over de Nederlandse inzet bij de aanvallen op Afghanistan. Verder aandacht voor de geheime bijeenkomst afgelopen weekeinde van extreem-rechtse partijleiders in Oostenrijk over het vormen van een Europees netwerk. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Science of Trainers. Aandacht voor de geschiedenis van de gymschoen. Met wetenschappelijke innovaties, materiaal, biomechanica en de verschillen voor vrouwen en mannen. National Geographic Channel, 18.00-19.00u.

Divali. Over de achtergronden van het hindoefeest Divali (lichtfeest) dat over de hele wereld wordt gevierd. Met dit feest wordt de overwinning van licht op duisternis, van het goede op het kwade, gevierd. De Hindoes verlichten hun huizen met diya's (aarden lampjes) gevuld met ghee (boterolie) als brandstof. Ned.1, 18.32-19.00u.

The Third Planet. Tijdens hun zoektocht naar de bronnen van de Nijl kwamen veel grote ontdekkingsreizigers van de 19de eeuw terecht in Zanzibar. Met beelden van het broed- en markeringsgedrag van flamingo's in Fuente de Piedra. National Geographic Channel, 20.00-20.30u.

Kaap de Goede Hoop. Over mensen met een psychiatrische achtergrond die hun leven een positieve wending gaven. Elma de Wolf richtte een inloophuis op voor mensen die het alleen niet goed redden en restaurant Het Hemelse Gerecht biedt mensen met een psychiatrisch verleden een kans om in de horeca te werken. Afl.: Gestoord = niet gek. Ned.3, 20.32-21.32u.

Marine in actie. Eerste aflevering van een serie waarin de Nederlandse marine wordt gevolgd tijdens grote internationale (NAVO) oefeningen. In deze aflevering staat de oefening FOST met de onderzeeboot `De Dolfijn' in Zuid-Engeland centraal. Ned.2, 21.40-22.10i.

Habets. Serie over Nederlanders in Zuid-Spanje met Martine Reijnders en Debby van Duijn die in San Pedro villa's en appartementen verhuren. Op Spaanse les kwam Martine Debby tegen en samen besloten ze een eigen verhuurkantoor te beginnen. Ned.2, 22.10-22.45u.

Werelden: Zijkanaal B - Van vrijplaats tot woonbootboulevard. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.45-23.37u.

Fluitend naar je werk. Vijfde deel van een zesdelige serie over moderne beroepsziekten die mensen voor langere tijd kunnen uitschakelen. De uitzending van vanavond over arbeidsongeschikten die een toekomstperspectief hebben ontwikkeld en erin geslaagd zijn hun werk weer op te pakken. Ned.1, 23.37-0.05u.

War Zone. Afro-Amerikanen geven hun mening over de vraag of het juist is om hun steun te geven aan de oorlog tegen het terrorisme. Afl.: Black America: What's going on. BBC2, 0.20-1.00u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gasten zijn programmamaker en kindervriend Aart Staartjes en directeur bij de stichting Coaches Betaald Voetbal Jan Reker over het royement van trainer Aad de Mos. Hooverphonic treedt op. RTL4, 22.30-23.30u.

De firma interview. Zaakwaarnemer en levensgezel van de volksschrijver Gerard Reve, Joop Schafthuizen, laat zich door drie mensen ondervragen. Ned.3, 23.15-23.55u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Máxima, de kennismaking. Samenvatting van het bezoek dat Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta brachten aan Utrecht. De uitzending komt uit de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht waar het toekomstige echtpaar een multiculturele cocktail van muziek, beeld, mode, theater en multimedia werd aangeboden. Ned.3, 19.25-19.57u.

Het uur van de wolf: Dudley Moore - na de lach. Portret uit 2000 over Dudley Moore, een getalenteerd pianist, wiens verdiensten zijn overschaduwd door zijn onbetwiste talent als komiek. Behalve zijn successen in Hollywood belicht de documentaire ook Moore de musicus. Door zijn ziekte kan hij, tot zijn grote frustratie, niet meer spelen. Ned.3, 20.32-21.32u.

Bewogen leven. Om in een streng islamitisch land een huwelijk ongedaan te maken moet je als vrouw sterk in je schoenen staan. Afl.: Echtscheiding op zijn Iraans. Canvas, 20.55-22.15u.

Abschied von der D-Mark - Ein Mythos geht. Over het verdwijnen van één van de nationale symbolen van Duitsland: De trotse Deutsche Mark. In 1948 ontstond de solide munteenheid die voor voorspoed in Duitsland zorgde. ARD, 23.30-0.15u.

Lola da musica. Portret van de Amerikaanse band Mercury Rev die zich de afgelopen tien jaar ontwikkelde van experimentele `noise' naar dromerige, feeërieke pop. Ned.3, 23.55-0.38u.

JEUGD

Sinterklaas-journaal. Eerste aflevering van een kinderjournaal over de activiteiten van sinterklaas en zijn knechten. Ned.3, 17.45-17.55u. en herhaling morgen 8.50-9.00u.

FILM

Abschied - Brechts letzter Sommer (Jan Schütte, 2000, Duitsland/Polen). Regisseur van o.a. Drachenfutter en Winckelmanns Reisen maakte een vooral voor de hardnekkige fans aantrekkelijk drama over een van de laatste levensdagen van Brecht. Hij weet zich in zijn zomerhuis omringd door de met elkaar wedijverende vrouwen uit zijn leven, onder wie echtgenote Helene Weigel (Monika Bleibtreu). Hoofdrol van Josef (Winterschläfer) Bierbichler. ARD, 20.15-21.45u.

Legionnaire (Peter MacDonald, 1998, VS). Onbedoeld grappig thriller-avontuur met Jean-Claude Van Damme als door gangsters achtervolgde bokser in het Franse Vreemdelingenlegioen anno 1925. SBS6, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Excess Baggage (Marco Brambilla, 1997, VS). Soort komisch-romantisch achtervolgingsthriller waarin verwende rijkeluisdochter Alicia Silverstone haar eigen ontvoering ensceneert maar dan per ongeluk écht gekidnapt wordt door autodief Benicio Del Toro. Bijrol van Christopher Walken als ex-CIA-agent. V8, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Rocky V (John G. Avildsen, 1990, VS). Laatste aflevering in filmreeks die sinds 1976 periodiek de zelfoverwinningen bezong van bokser Rocky Balboa alias Sylvester Stallone. Vertoont de cynische mechanica van een blockbuster-recept. RTL5, 22.10-0.10u., met reclame.

On Her Majesty's Secret Service (Peter Hunt, 1969, Engeland). George Lazenby volgde Sean Connery op in zesde James Bondfilm. Veel spektakel, Telly Savalas als Zwitserse schurk Blofeld en Diana Rigg. V8, 22.20-0.55u., met reclame.

Shadrach (Susanna Styron, 1998, VS). Regiedebuut is fraai, in het Virginia van 1935 gesitueerd drama over hoogbejaarde, voormalige slaaf die aanklopt bij de bouwvallige boerderij van Harvey Keitel en Andie MacDowell om te kunnen sterven op het land waar hij ooit werkte. ARD, 0.35-2.00u., tweetalige uitzending.

C'era una volta (Francesco Rosi, 1967, Italië/Frankrijk). Curieuze eend in Rosi's politiek bewogen oeuvre: vederlichte sprookjesconfectie waarin edelman Omar Sharif beneden zijn stand verliefd wordt op boerendochter Sophia Loren. Morgen, ARD, 10.25-12.00u., nagesynchroniseerd.

The Far Horizons / Untamed West (Rudolph Maté, 1955, VS). Fred MacMurray en Charlton Heston ondernemen (in de voetsporen van Lewis en Clark) expeditie door het Arizona van 1805. Met Donna Reed als Indiaanse gids. Povere western. Morgen, SBS6, 13.00-14.55u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Gesprek met psycholoog/filosoof Douwe Draaisma over zijn boek Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. Hij praat over de vraag hoe het komt dat geuren vroege herinneringen losmaken en het ontstaan van déjà vu's. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van zangeres Smadar Monsinos in Amsterdam een gesprek met rechtendocent Frans Kusters over zijn romandebuur Na het wonder. In het tweede uur Milo Anstadt over zijn boek Alles wat het geval is, waarin de hoofdpersoon verwikkeld is in een persoonlijke zoektocht naar het wezen van het kwaad. Tot slot opnamen van het Frans-Zweedse trio Herman Düne, makers van verhalende folksongs. 747AM, 22.02-24.00u.

Jaren zeventig concert. Opnamen van een concert van zangeres Chi Coltrane die in de jaren zeventig bekend werd door haar zelf gecomponeerde nummers en in 1972 een hit scoorde met het nummer Thunder and Lightning. Radio 2, 23.00-24.00u.

MadiwodoVPRO. Hacker en expert in computerbeveiliging Patrick Oonk praat over de ethiek en grenzen van het hacken. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.

Knetterende letteren. Discussie over de toenemende belangstelling voor filosofie met schrijfster Désanne van Brederode. filosoof Antoine Verbeij en hoofdredacteur van Filosofie Magazine Erno Eskens. Verder een gesprek met schrijver Hafid Bouazza over zijn nieuwe roman Salomon en de favoriete beginzin van zanger Thé Lau. Morgen, 747AM, 14.30-16.00u.

Een leven lang. Zie Radio-vooraf. Morgen, 747AM, 16.00-16.45u.