Schröder vraagt om vertrouwen

Bondskanselier Gerhard Schröder heeft gisteren het lot van zijn rood-groene regeringscoalitie verbonden aan de voorgenomen inzet van Duitse troepen bij de strijd tegen het terrorisme. Hij wil dat de Bondsdag niet alleen de troepenzending goedkeurt, maar vraagt ook expliciet om vertrouwen in zijn kabinet.

Met deze vertrouwenskwestie neemt Schröder de grootste gok uit zijn politieke carrière. Mocht hij bij de stemming in de Bondsdag, vrijdag, geen meerderheid door de eigen coalitie krijgen, dan valt het kabinet en lijken vervroegde verkiezingen onafwendbaar.

De kanselier grijpt daarmee naar het zwaarste middel dat hem ter beschikking staat om dissidente parlementariërs van de regeringspartijen SPD en Bündnis 90/de Groenen alsnog te bewegen de voorgenomen inzet van 3.900 soldaten te steunen. De SPD-parlementariërs hebben inmiddels verklaard hun kanselier zonder uitzondering te willen steunen. De belangrijkste partijen van de oppositie, CDU/CSU en de liberale FDP, steunen wel de inzet van Duitse soldaten, maar zullen bij de vertrouwensvraag tegen de kanselier stemmen. Het lot van de regering ligt daarmee in handen van de Groenen.

De coalitie van Schröder heeft in de Bondsdag een meerderheid van zestien stemmen. Acht Groene parlementariërs hebben schriftelijk verklaard dat ze de inzet van Duitse troepen niet kunnen steunen.

De vraag is nu of een van de acht onder druk van de nieuwe politieke situatie van mening verandert. De partijleiding van de Groenen staat achter Schröder, de basis is in grote meerderheid tegen de lijn van de kanselier en hun eigen minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer. Om procedurele redenen zal de stemming vrijdag plaatsvinden en niet morgen, zoals eerder voorzien.

VERTROUWEN: pagina 4