Onderzoek van voedingssupplementen

Naar aanleiding van de affaires rondom Frank de Boer en Edgar Davids kunnen alle Nederlandse deelnemers aan de Winterspelen hun voedingssupplementen laten testen op vervuiling.

Alle genomineerde Nederlandse deelnemers aan de Olympische Winterspelen, van 8 tot en met 24 februari in Salt Lake City, kunnen via NOC*NSF hun voedingssupplementen laten controleren. De sportkoepel hoopt daarmee te voorkomen dat atleten bij dopingtests positief worden bevonden door gebruik van `vervuilde' middelen.

Aanleiding tot deze service zijn de dopingaffaires rond de voetballers Frank de Boer en Edgar Davids, die eerder dit jaar op nandrolon werden betrapt en met de beschuldigende vinger naar voedingssupplementen wezen. NOC*NSF, dat in de aanloop naar `Sydney' het middel creatine op verzoek verstrekte aan leden van de olympische ploeg, laat de aangeboden producten onderzoeken door TNO en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Van de 63 sporters die in beeld zijn voor `Salt Lake City' hebben er inmiddels 35 op de oproep van NOC*NSF gereageerd. Zij hebben de garantie dat anonimiteit gewaarborgd is, want de atletencommissie van NOC*NSF bedong medische geheimhouding voor ondersteuning van het project.

TNO en RIVM onderzoeken de voedingssupplementen op een zestal producten: vanzelfsprekend nandrolon, en verder efedrine, pseudo-efedrine, coffeïne, amfetamine en strychnine. De resultaten krijgen alleen de direct betrokkenen te horen.

De actie van NOC*NSF heeft een sterk preventief karakter, want er is nimmer vastgesteld dat een Nederlandse sporter via voedingssupplementen verboden stoffen heeft binnengekregen. Zelfs bij De Boer en Davids is die relatie niet bewezen. Het gevaar schuilt in de middelen die worden besteld via internet of in landen buiten Europa, waar de voorschriften minder streng zijn of de fabricage onzorgvuldig geschiedt.

Een ander probleem waarmee NOC*NSF worstelt betreft de medische attesten waarmee naar verwachting op z'n minst 30 procent van de uiteindelijke olympische ploeg naar Salt Lake City zal reizen. Het gaat dan met name om doktersverklaringen met toestemming voor gebruik van salbutamol, een middel tegen inspanningsastma. Onder schaatsers wordt relatief veel salbutamol gebruikt, omdat de droge lucht in hallen astmatische aandoeningen in de hand werkt. Van Bart Veldkamp hoewel Belg en Rintje Ritsma is bekend dat zij een medisch attest hebben.

Het NOC*NSF vreest dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de regels ten aanzien van medische attesten voor `Salt Lake City' zal aanscherpen. Bij de Olympische Spelen in Sydney is het IOC namelijk dermate geschrokken van het grote aantal atleten met een medisch attest dat strengere richtlijnen niet worden uitgesloten. Dit scenario wordt gevreesd door sportarts Frits Kessel, medisch adviseur van NOC*NSF. Hij zou niet graag zien dat sporters zich kort voor de Spelen aan een nieuwe test moeten onderwerpen.

De sportarts had al op 1 oktober de criteria voor medische attesten willen ontvangen, maar de aanslag in New York op 11 september gooide roet in het eten. Als gevolg daarvan werd het medisch congres over die criteria in Salt Lake City, eind september, afgeblazen. En nog steeds heeft het IOC geen gewijzigde richtlijnen wereldkundig gemaakt.

Intussen heeft het NOC*NSF zelf initiatieven ontwikkeld en het IOC daarvan op de hoogte gesteld. In Nederland wordt getest in laboratoria en langs de baan. Volgens Kessel kan daardoor meer duidelijkheid worden verkregen over inspanningsastma. In de schaatshal, waarin de lucht droger is, kunnen de ontstekingen in de luchtwegen ernstiger zijn dan op een buitenbaan.

Kessel had gehoopt gisteren op een persconferentie de IOC-normen te kunnen toelichten, maar had nog geen bericht van het hoofdkwartier in Lausanne ontvangen. Hij hoopt voor 1 december duidelijkheid te hebben.

    • Henk Stouwdam