`Niets wijst op iets ander dan een ongeluk'

Een eerste onderzoek van de voice recorder van de maandag in New York neergestorte Airbus van American Airlines versterkt het vermoeden dat er sprake is van een ongeluk en geen aanslag.

,,Er was niets op de band te horen dat tot de conclusie zou kunnen leiden dat het iets anders was dan een ongeluk'', zei een woordvoerder van de Amerikaanse National Transportation Safety Board (NTSB) gisteren. Niets wijst op enige strijd in de cockpit.

De NTSB die het onderzoek uitvoert samen met de federale recherche (FBI), wil echter nog niet helemaal uitsluiten dat er sprake zou zijn van een aanslag. Aanwijzingen op de grond, over de aard van de beschadigingen aan het vliegtuig, wijzen in ieder geval niet op een bom. Dat zou alleen de mogelijkheid openhouden voor sabotage vooraf. De FBI ondervraagt daarom al het grondpersoneel.

Op de voice recorder zou ongeveer een minuut na de start van het vliegtuig een onbekend ratelend geluid hoorbaar zijn. Veertien seconden later klonk opnieuw een ratelend geluid, kort daarop verloor de piloot de controle over het toestel. Uit het geluid kan volgens de NTSB worden opgemaakt dat het vliegtuig onderdelen verloor. Dat wordt ook bevestigd door ooggetuigen. De getuigen spreken echter ook van een explosie. Maar deskundigen wijzen erop dat getuigenverklaringen achteraf vaak onbruikbaar blijken.

De Airbus geldt als een veilig toestel. Wel zijn er in het verleden problemen geweest met het soort motoren van General Electric dat voor dit toestel werd gebruikt. De eerste theorieën gingen ervan uit dat een van de motoren onderdelen zou hebben verloren die vervolgens vitalen delen van het vliegtuig hebben geschadigd. De aard van de beschadigingen lijkt daarmee echter op het eerste gezicht in tegenspraak. Ook zou daarmee niet verklaard kunnen worden hoe het staartstuk beschadigd kon worden.

De NTSB zegt uit de gegevens van de voice recorder op te maken dat er bij de start nog geen problemen met het vliegtuig waren. Vlak na het geratel maakte de piloot melding van luchtturbulenties. Die zouden veroorzaakt kunnen zijn door de Boeing 747 van Japan Airlines die kort voor de Airbus in dezelfde richting was opgestegen. In het verleden heeft deze vorm van turbulentie, die soms minutenlang kan aanhouden, wel eens voor problemen gezorgd. Maar volgens de NTBS had het Japanse vliegtuig wel de vereiste afstand tot de Airbus.

De politie heeft inmiddels 265 lichamen geborgen. Het gaat om alle 260 inzittenden van het vliegtuig en vijf mensen op de grond. Er worden nog vier mensen vermist. Enkele tientallen mensen liggen in het ziekenhuis, maar geen van hen is levensgevaarlijk gewond. Elf huizen in Rockaway, een schiereilandje van de New Yorkse deelgemeente Queens waar de Airbus neerkwam, zijn totaal verwoest of zwaar beschadigd.