Michael J. Fox

In een serie profielen van hedendaagse sterren deze week de Amerikaanse acteur Michael J. Fox, wiens stem een hoofdrol speelt in de tekenfilm Atlantis.

In 1989 speelde Michael J. Fox samen met Sean Penn in een film van Brian De Palma, Casualties of War. Het is een film over Vietnam waarin de ene acteur een soldaat speelt die een Vietnamees meisje verkracht en de ander een soldaat die hem probeert tegen te houden. Het is niet moeilijk te raden welke rol Sean Penn speelt en welke rol Michael J. Fox. Penn heeft een specialisme gemaakt van mannen die over de schreef gaan. Fox is altijd de jongen die het goede doet. Penn wordt door de meeste mensen beschouwd als de betere acteur van de twee. Maar het is nog maar de vraag of het niet net zo moeilijk is om een aardige jongen te spelen zonder dat het vervelend wordt. Fox is daar in een lange carrière in ieder geval heel goed in gebleken.

Michael J. Fox (Edmonton, Canada, 9 juni 1961) vertrok op zijn achttiende naar Hollywood. Fox had er in het begin van zijn loopbaan veel last van dat hij klein is. De acteur meet slecht 1 meter 60. Zijn doorbraak kwam in 1982, toen hij een tiener kon spelen in de sitcom Family Ties. Van deze succesvolle serie over hippie-ouders met een yuppiekind hadden eigenlijk de ouders de hoofdpersonen moeten zijn, maar al snel trok Fox de aandacht naar zich toe. De serie bleef acht seizoenen succesvol. In 1985 speelde Fox in een film die net zo in de tijdgeest paste als de serie, Back to the Future van Robert Zemeckis, waarin een tiener met een tijdmachine terugreist naar de jaren vijftig en zijn eigen ouders ontmoet.

Fox had het meeste succes met komedies. Daarin kwam zijn jongensachtige, relaxte stijl het meest tot zijn recht. Voor het succesvol maken van Bright Lights, Big City (James Bridges, 1988), een verfilming van de jaren-tachtigroman van Jay McInnerney, was Fox niet stoer genoeg.

In de jaren negentig had Fox weer het meeste succes met een sitcom, het ook door hem geproduceerde Spin City, waarin de acteur een onderburgemeester van New York speelt. In 2000 stopte hij ermee. De acteur lijdt sinds 1991 aan de ziekte van Parkinson, een conditie die hij pas in 1998 publiek maakte. Vorig jaar kreeg hij er zo veel last van dat hij met spelen moest stoppen. Stemmen doet de acteur nog wel. Hij deed onder meer de stem van de stuntelige wetenschapper in Disney's Atlantis. Het uiterlijk van deze Milo is ook een beetje op dat van Fox gebaseerd. Zo is de manier waarop hij al in Family Ties door zijn haar streek toch nog op het doek te zien. Het is niet uitgesloten dat Fox over een jaar of tien een comeback maakt. De acteur is er vast van overtuigd dat er tegen die tijd een medicijn tegen Parkinson is gevonden.

    • Bianca Stigter