Man bekent moord op drie prostituees

Een 60-jarige man uit Harkstede, die maandag werd aangehouden op verdenking van moord op een prostituee uit Groningen, heeft bekend haar en nog twee prostituees om het leven te hebben gebracht.

Dit hebben het openbaar ministerie in Groningen en de regiopolitie vanmorgen op een persconferentie bekendgemaakt. In Groningen zijn sinds 1992 zeven tippelaarsters vermoord aangetroffen. Dat zorgde voor veel onrust onder de prostituees in de stad.

De verdachte is een man die in de jaren zeventig werd veroordeeld tot achttien jaar celstraf en tbs wegens verkrachting en moord op twee vrouwen in Noord-Holland. Nadat hij in 1990 op vrije voeten was gekomen, vestigde hij zich in Groningen. De man, die morgen wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris, heeft gisteren tijdens een verhoor verklaard dat hij de drie vrouwen heeft gewurgd.

Het lichaam van één van de prostituees, de 34-jarige Sasja Schenker, werd op 17 juli van dit jaar naakt aangetroffen in het Slochterdiep. Haar kleren en die van de andere prostituees werden later in het diep opgedregd. De politie deed na de vondst van het lichaam buurtonderzoek en hoorde ook vaste klanten van de prostituee, onder wie de verdachte.

Technisch sporenonderzoek, de handelwijze van de verdachte en de locatie waar de kleren van Schenker werden gevonden, leidden onder andere naar hem toe. De Groningse persofficier van justitie M. Tragter sprak vanmorgen van een ,,knap staaltje recherchewerk''.

De andere twee slachtoffers zijn Annelies Reinders en Michelle Fatol, beiden straatprostituees in de stad Groningen, werden respectievelijk in 1992 en 1995 vermoord.

J. Siemons, chef van de regionale recherche Groningen, verklaarde vanmorgen dat de verdachte zijn verklaring ,,zeer rustig'' had afgelegd. In combinatie met ,,zo veel mogelijk bewijsmiddelen'', sporen die worden geanalyseerd en verklaringen van getuigen, denkt de politie de zaak tegen hem rond te hebben. De komende dagen wordt ook zijn woning onderzocht en de verdachte zal psychiatrisch worden onderzocht.

Over een mogelijk motief kon de politie nog niets zeggen. De verdachte zou de drie moorden gepleegd hebben terwijl hij samenwoonde met zijn vriendin. Deze vrouw is gehoord en verklaarde volgens de politie erg geschokt te zijn. Zij zou niets hebben geweten van de moorden.

H. de Ruyter De Wildt van de Stichting Groningen Veilig is ,,erg blij'' dat drie oude moordzaken nu zijn opgelost.