Kelis

De jonge R&B-zangeres Kelis had met haar eerste hit `Caught Out There' een ijzersterke binnenkomer. Het luidkeels geschreeuwde refrein `I hate you so much right now' maakte alom gevoelens van herkenning los. Toch had het iets van een gimmick, ongeveer in de orde van grootte van haar enorme, afwisselend roze en groen gespoten bos kroeshaar. Haar tweede album Wanderland zou moeten uitwijzen of ze daar bovenuit kan stijgen. Dat lukt maar half.

De kracht van het album is paradoxaal genoeg ook de zwakte ervan. Kelis ging opnieuw in zee met het succesvolle producersteam The Neptunes, op eigen kracht ook actief als N*E*R*D. Anders dan gebruikelijk in de R&B, waar als regel meerdere producersteams per cd actief zijn, hadden zij de hand in alle nummers,waardoor ze wel heel erg hun stempel op de muziek drukken – ten koste van Kelis, die niet bepaald de beschikking heeft over uiterst memorabele melodielijnen en geen al te bijzondere zangeres blijkt.

Maar de productie is top. Neptunes Pharrell Williams en Chad Hugo hebben een uit duizenden herkenbaar geluid: vrij van samples, droog, sober, vol aantrekkelijk stuiterende beats, bijna organisch en zo funky als een kippenhok waar xtc in het voer zit. Daardoor is Wanderland ondanks het ontbreken van echt aansprekende liedjes toch de moeite waard. Hoewel Kelis meeschreef aan de meeste nummers blijkt ze niet veel meer dan een producers-act. Maar met zulke producers achter de knoppen is dat geen ramp.

Kelis: Wanderland (Virgin Records 7243 8 11092 2 9)

    • Jacob Haagsma