Jong Oranje uitgeschakeld voor EK 2002

In navolging van het Nederlands elftal heeft Jong Oranje zich niet geplaatst voor een eindtoernooi. De nationale jeugdploeg verloor gisteravond in Derby met 1-0 van Jong Engeland.

Het eerste onderlinge duel was afgelopen vrijdag in Utrecht in een 2-2 gelijkspel geëindigd. Hierdoor plaatste Jong Engeland zich voor het Europees kampioenschap in 2002. De uitschakeling van Jong Oranje was niet in strijd met de statistieken. In de afgelopen 26 kwalificatietoernooien, sinds 1975, heeft de nationale jeugdploeg zich slechts zeven keer geplaatst voor een EK of WK.

De manier waarop de uitschakeling van Jong Oranje in stadion Pride Park gisteravond tot stand kwam, was kenmerkend voor de teloorgang van het Nederlandse voetbal in de afgelopen jaren. De ploeg van bondscoach Wotte speelde op het Britse biljartlaken technisch en verzorgd combinatievoetbal, maar het aantal uitgespeelde kansen was op de vingers van één hand te tellen. De meeste aanvallen stierven in schoonheid.

De Engelse keeper Kirkland stond een Nederlands doelpunt in de weg. De reservedoelman van Liverpool, die daar in navolging van de Pool Dudek werd aangetrokken als vervanger van de Nederlander Westerveld, verrichtte knappe reddingen op schoten van Ax en Van der Vaart. Aan de andere kant hoefde doelman Ten Rouwelaar nauwelijks in actie te komen. Vlak voor rust zag hij schoten van Defoe en Carrick over of naast zijn doel verdwijnen.

In de tweede helft had Jong Oranje, dat moest scoren om zich te kwalificeren, minder greep op de wedstrijd. De Engelsen voerden het tempo op, zoals ze vier dagen eerder in Utrecht hadden gedaan. Ze domineerden het spel dankzij hun fysieke kracht en forceerden halverwege de tweede helft de beslissing. Na een prachtige aanval stond Carrick op de goede plek. In de resterende speeltijd kreeg Jong Oranje nog een paar kleine kansen op de gelijkmaker, die overigens niet voldoende zou zijn geweest voor kwalificatie.

De verliezende trainer Wotte complimenteerde zijn elftal na afloop met het goede spel. Hij had ,,de hele wedstrijd zitten wachten op die bevrijdende treffer van ons''. Volgens Wotte was de teleurstelling in de kleedkamer groot. ,,Bijna iedereen zat van pure emotie te huilen.'' De coach van Jong Oranje keek met gemengde gevoelens terug op de tweestrijd met de Engelse jeugd. ,,We hebben aangetoond dat buitenspelers en schaduwspitsen niet uit de tijd zijn. Dat is een felicitatie waard.''

Wotte vond dat Jong Oranje zich overtuigend had gerevancheerd voor het gelijkspel van vorig week en de daarna losgebarsten kritiek. ,,Het stak behoorlijk dat we vorige week zo zijn afgemaakt. We waren nu op alle fronten beter dan die Engelsen. Het ergst vind ik het nog voor Zonneveld. Die speelde een prima partij, maar viel uit met een knieblessure. Een gescheurde meniscus, vrees ik.''

In de selectie van Jong Oranje lijkt alleen aanvoerder Van der Vaart goed genoeg om de overstap naar het Nederlands elftal te maken. De jonge Ajacied speelde een bijna foutloze (afscheids)wedstrijd. Met de uitschakeling van Jong Oranje lijkt hij klaar voor de overgang naar het Nederlands elftal.