Interview

De meeste Nederlandse kranten hebben weinig aandacht besteed aan het exclusieve interview dat de journalist Hamid Mir voor de serieuze Engelstalige Pakistaanse krant Dawn met Osama bin Laden heeft gemaakt. Jammer, want de schaarse interviews met iemand als Bin Laden kunnen ook interessant zijn als ze geen echte nieuwswaarde hebben.

Hoe zag hij er uit, hoe gedroeg hij zich en zaten er tussen zijn oorlogspropaganda nog saillante hebbelijkheidjes verstopt? Allemaal vragen die beantwoord werden in de weergave die ik in The Sunday Telegraph las.

Wat mij in de eerste plaats weer eens opviel, was het openlijke, onversneden antisemitisme van Bin Laden. (`De heer Bin Laden', zou Wim Kok zeggen, maar zelf prefereer ik `heer Bin Laden'', of nog beter: `heer Laden'). Een uitlating die ik in geen enkele samenvatting tegenkwam, was deze: ,,De joodse lobby heeft Amerika en het westen in gijzeling genomen.'' Een klassieker onder de antisemitische uitlatingen.

Volgens de beschrijving van Mir zag Bin Laden er nogal patent uit. ,,Mijn nieren zijn goed'', zei hij. Hij was volgens Mir zelfs wat zwaarder geworden sinds de laatste keer dat hij hem zag, twee jaar eerder in Kandahar.

Bin Laden had twaalf lijfwachten plus zijn onafscheidelijke kalashnikov meegenomen. Het gesprek vond plaats in een witte, lemen hut waar Mir geblinddoekt en gewikkeld in een dekentje naartoe was gebracht. Het duurde een uur en twintig minuten, aan het einde waarvan de heren thee, brood en jam tot zich namen. Op een vraag of hij getrouwd was met een dochter van de Talibaan-leider Mullah Omar zei Bin Laden: ,,Al mijn vrouwen zijn Arabisch en al mijn dochters zijn getrouwd met Arabische mujahedeen.''

Als dit geen verrukkelijke details zijn, dan weet ik het niet meer. Maar we zijn er nog niet. Hoewel Bin Laden `in high spirits' was binnengekomen, viel hij al kort na de begroeting ruw uit naar Mir. ,,Hij was boos over een interview dat ik bij Larry King Live had gedaan en dat hij had gezien'', aldus Mir. ,,Hij zei: jullie journalisten zullen nooit aan Bush of Blair vragen waarom ze mensen vermoorden, waarom vragen jullie het dan wel aan mij?''

Dit detail fascineert me nog het meest. Bin Laden is gewikkeld in een strijd op leven en dood, elk moment kunnen Amerikaanse commando's onder leiding van de nieuwe John Wayne zijn grot binnenvallen, terwijl Bush om de hoek van de berg per megafoon hysterisch roept: ,,I want him alive!''

En wat doet Bin Laden? Hij aait, op zijn poef gezeten, een paar van zijn vruchtbaarste Arabische vrouwen (,,Je hebt jam aan je vingers'', zegt een van hen), hij sopt wat brood in zijn thee en hij kijkt midden op de dag naar Larry King Live op CNN.

Kan zo'n man wel een reëel gevaar voor de wereld zijn? Ik besloot het hem zelf te vragen en belde hem vannacht, gewikkeld in mijn eigen dekentje, op. Het bleef even stil aan de andere kant van de lijn. Op de achtergrond hoorde ik wat Arabisch gekir. Toen zei Bin Laden laconiek: ,,Ik heb net Farah Karimi van GroenLinks bij Andries Knevel gezien. Ze heeft gelijk. Jullie kunnen die bombardementen op mij rustig opschorten.''

    • Frits Abrahams