Honkballers verslagen door Cubanen bij WK

Het Nederlands honkbalteam heeft bij het wereldkampioenschap in Taiwan niet opnieuw voor een verrassing kunnen zorgen tegen Cuba. De ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn bracht de staatsamateurs vorig jaar, bij de Olympische Spelen in Sydney, de eerste olympische nederlaag uit de geschiedenis toe. Gisteren waren de Cubanen beter op dreef: 6-2. Het verlies had geen gevolgen, want Nederland was al zeker van een plaats in de kwartfinales.

Cuba was gebrand op revanche na de pijnlijke 4-2 nederlaag in Australië. Pitcher Ken Brauckmiller en slagman Hensley Meulens hadden destijds een groot aandeel in die sensationele uitslag. Brauckmiller is gestopt, maar de Antilliaan Meulens was gisteren wel van de partij.

Pitcher Mails Rodriguez van Cuba, die ook vorig jaar op de heuvel stond, nam `wraak' op het slagkanon door tweemaal een bal op zijn lichaam te gooien. ,,Natuurlijk was dat opzettelijk'', reageerde Meulens na afloop.

Na dat incident verliep het duel tumultueus. Aan beide zijden werden spelers opzettelijk geraakt. De Dominicaanse scheidsrechter Brea stuurde werper Patrick Beljaards naar de tribune en vervolgens ook bondscoach Eenhoorn toen die om uitleg kwam vragen.

Pas in de zevende inning drukte Cuba door via een honkslag van Orestes Kindelan en een tweepunten homerun van Antonio Pacheco. Het sterke optreden gaf Eenhoorn hoop. ,,We kunnen van iedereen winnen als we ons beste honkbal laten zien. Spelen we niet op ons best, dan zijn we hier zo klaar.''

Nederland, Europees kampioen, treft in de groep alleen nog Japan. De eindklassering in de poule is bepalend voor de tegenstander die het in de kwartfinales treft.