Het Nationaal Filmtheater vooralsnog te duur

Een Nationaal Filmtheater aan de Marnixstraat in Amsterdam is niet haalbaar. De plannen kosten ongeveer 40 miljoen gulden, waarvan meer dan de helft (22 miljoen) niet door de exploitatie is te dekken. Dit blijkt woensdag uit een haalbaarheidsstudie van het Project Management Bureau.

Het Nationaal Filmtheater moet ruimte bieden aan kwaliteitsfilms en filmfestivals. De omroepen willen het theater gebruiken om hun producties te presenteren. De gemeente Amsterdam heeft al in 1996 haar medewerking aan het plan toegezegd, maar het Nationale Filmtheater moet wel zichzelf bedruipen. Voor subsidie is geen ruimte. Het college van burgemeester en wethouders laat na het onderzoek de mogelijkheid open dat zich partners, sponsors of een andere locatie aandienen, waardoor het filmtheater alsnog kan worden gerealiseerd.

Om het filmtheater rendabel te maken, hadden de initiatiefnemers aan de gemeente gevraagd mee te werken aan de bouw van een parkeergarage onder de Singelgracht, vlakbij het theater en andere culturele instellingen. Uit de studie blijkt niet dat de parkeergarage voldoende geld genereert om het filmtheater mogelijk te maken.

Het college van B en W maakte overigens woensdag bekend 155.000 gulden beschikbaar te stellen om het vertonen van kwaliteitsfilms in Amsterdam te stimuleren