Genieten van melodrama bij popgroep Starsailor

Starsailor is een van die Engelse groepen die door muziekorakel Alan McGee, labelbaas en ontdekker van Oasis, het maken van `bedwetter-music' verweten wordt. Net als bijvoorbeeld Coldplay is Starsailor het tegendeel van stoer, in muziek en in presentatie.

In een beproefde opstelling van bassist, zanger/gitarist, drummer en keyboard-speler brengt de band rond voorman James Walsh weemoedige liedjes, die eerder lijken voort te komen uit onpopulaire gevoelens als onzekerheid en vertwijfeling dan uit rock & roll-bravoure.

In eigen land leverde deze houding de groep onmiddellijk succes op. Nog voordat de debuut-cd uit was, had Starsailor, op basis van een paar singles, al een sterrenstatus. Op het in oktober verschenen Love Is Here maakte de groep de belofte waar. Ook Nederland blijkt gevoelig voor de stijl van Starsailor, getuige het uitverkochte Paradiso van gisteravond.

Toepasselijk genoeg was het een in leeftijd uiteenlopend publiek dat zich had verzameld, van jonge fans die de groep kennen van hun top-40-hit `Alcoholic' en het hartstochtelijk meezongen tot de oudere popliefhebber die zich liet verleiden door de groepsnaam – de titel van een plaat van Tim Buckley uit 1971. Want dat is de basis van Starsailors muziek: de liefde voor tijdloze liedjes.

De invloeden van Tim en Jeff Buckley, John Lennon en andere gesneefde helden zijn terug te horen in de nadruk op de zang en de verhalende composities, maar de groep bewaart een eigen geluid.

Starsailor opende gisteravond meteen met de hit `Alcoholic', in een magistrale uitvoering: Walsh' gekwelde maar heldere zang, de potseling invallende piano die in bonkende Elton John-stijl werd bespeeld en de transparantie van het liedje maakten een zwaar onderwerp (alcoholistische vader) plotseling vederlicht.

Walsh is een knappe zanger, die bij al zijn melodische omzwervingen de snik in zijn stem steeds behoudt. Hij stelt hoge eisen aan zichzelf; twee liedjes (waarvan een van Jeff Buckley) brak hij af omdat naar eigen zeggen zijn stem niet voldeed. ,,Tonight is the night when rock and roll gets self-conscious'', merkte hij op en draaide zich gegeneerd om.

Een aantal nummers werd door Walsh in zijn eentje uitgevoerd, maar dan was het resultaat minder geslaagd. Het melodrama moet ten volle worden genoten, en daar kan Walsh die piano en dreigende drumroffels niet bij missen.

Concert: Starsailor. Gehoord: 13/11 Paradiso, Amsterdam.

    • Hester Carvalho