Geen gedwongen ontslag orkesten

Tot september 2004 vallen er geen gedwongen ontslagen door de samenvoeging van het Noordhollands Philharmonisch Orkest en het Nationaal Balletorkest en de inkrimping van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Dat heeft de vakbond FNV Kiem gisteravond bekendgemaakt. Het besluit is na langdurig overleg met de directies vastgelegd in een concept sociaal plan. Het tijdvak tot september 2004 komt overeen met de duur van het huidige Kunstenplan, dat de basis is voor de toekenning van de subsidies. Bij de orkesten stonden in totaal 27 banen op de tocht. Volgens het voorlopig sociaal plan kunnen musici ouder dan 60 jaar die gebruik maken van een vrijwillige vertrekregeling, 85 procent van hun laatstverdiende loon krijgen en een volledige pensioenopbouw. Musici van 55 tot 60 jaar kunnen gebruik maken van een vertrekregeling die ten minste 80 procent van hun loon garandeert. Voor orkestleden voor wie geen plaats meer is, wordt twee jaar lang gezocht naar ander werk, bijvoorbeeld door omscholing.