Gebakken appeltjes

Over smaak valt niet te twisten, maar proeven moet je leren. Daarin kunnen we een voorbeeld nemen aan de Fransen, die in potjes babyvoeding al parelhoen stoppen. En smaakfestivals organiseren. Zo zag ik een folder van la Semaine du Goût in de streek rond Château-Arnoux aan de zuidflank van de Alpen. Op het programma stonden tochten voor groot en klein langs regionale producenten van lekkernijen, met een slok hier en een hap daar, een quiz over chocola met als prijs regionale producten, wijnproeverijen, speciale menu's in de restaurants, en als klapstuk la grande soirée du Goût. Met elke gang van dit publieke eetfestijn verzorgd door een andere kok uit de omgeving.

Ook scholieren kregen aandacht. Niet alleen in lessen op school van chef-koks, maar ook via bezoek aan een chocoladeatelier, waar de kunst was onderscheid te maken in cacao uit Mexico, Ghana en Madagascar, gevolgd door het zelf maken van chocoladetruffels. Waarom niet eenvoudig het proeven geoefend door te beginnen met appels? Het grote probleem met voedsel tegenwoordig is dat praktisch alles wordt doorgeteeld en bewerkt tot het een doorsnee, futloze smaak heeft, terwijl het zoveel aardiger is als vooral jongeren beseffen dat een Granny Smith anders smaakt, althans behoort te smaken, dan een Jonagold, een Cox Orange, een goudrenet of een sterappel. Het is ook educatief verantwoord om aan te tonen hoe smaak verandert bij bepaalde bereidingswijzen. Bak een appel en je proeft wat anders.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en verdeel ze in parten. Smelt de boter in een koekenpan. Bak daarin de parten aan beide kanten lichtbruin en zacht. Dat duurt een paar minuten. Strooi er desgewenst suiker over en wat kaneel. Gebakken appeltjes zijn een makkelijk te maken toetje, op zich of in combinatie met schenkstroop, een flensje of een bol ijs.

N.B.: Veel kookliefhebbers hebben door een onduidelijkheid in het recept `chocoladetaart' van Anne Scheepmaker van 7 november een `pruttaart' gebakken. De 100 gram boter in het recept dient samen met de chocolade au bain marie te worden gesmolten. De bloem waarmee de vorm wordt bestrooid is extra.