Festival vraagt zich af wat film is

Onder de titel ´What (is) Cinema?´ presenteert het 31e International Film Festival Rotterdam (23 januari tot en met 3 februari 2002) een omvangrijk speciaal programma van speelfilms, debatten en tentoonstellingen over de actuele positie en mogelijke toekomst van de film. De Rotterdamse instellingen TENT en NFI sluiten bij het thema aan met filmgerelateerde installaties en tentoonstellingen. Het IFFR acht de tijd rijp voor een ´Stand der Dingé. Voorafgegaan door speelfilms (van onder meer Jean-Luc Godard, Aleksandr Sokoerov, David Lynch, Mike Figgis en vele anderen) die hieraan door vorm of inhoud bijdragen vindt binnen het centrale speciale programma ´What (is) Cinema?´ dagelijks een debat, panel of presentatie plaats door filmmakers en critici in aanwezigheid van publiek en festivalgasten.

Een van de zogeheten Filmmakers in Focus wordt dit jaar de Amerikaan Stan Brakhage, die met zijn experimentele werk al enige decennia de grenzen van film en beeldende kunst verkent.

Het International Film Festival Rotterdam kende in 2001 345.000 bezoeken.