Erven Van der Leck veilen deel collectie

De erven van de Nederlandse De Stijl-kunstenaar Bart van der Leck (1876-1958) brengen op 4 december Christie's in Amsterdam een grote collectie werken van hem op de veiling. De collectie bestaat uit 89 kavels, waaronder drie schilderijen en verder aquarellen en tekeningen.

Het hoogtepunt is volgens het veilinghuis het schilderij Compositie met een grijze streep waarvan de opbrengst wordt geschat op 620.000 tot 790.000 gulden. Volgens Christie's is de datering `56-57.58' typerend voor de kunstenaar, die altijd werd geplaagd door twijfel en onzekerheid over zijn werk.

Van der Leck was naast Piet Mondriaan en Theo van Doesburg een van de meest vooraanstaande representanten van De Stijl, een beweging onder Nederlandse kunstenaars die vooral in de jaren twintig floreerde. De beweging streefde nar het hervinden van harmonie in de samneleving en naar een heldere inrichting van de maatschappij. Van der Lecks composities vertoonden in de loop der jaren een steeds grotere abstrahering van de werkelijkheid, hoewel hij zelden het figuratieve volledig losliet. De twee andere schilderijen die ter veiling komen zijn Compositie 1918 (310.000 tot 490.000 gulden) en Moeder en Kind, geschilderd tussen 1952 en 1955 (290.000 tot 350.000 gulden). Alle drie schilderijen zijn opgebouwd rond blokken in primaire kleuren.

Op de veiling verkoop komen ook enkele ontwerpen onder de hamer die Van der Leck maakte voor tegels alsmede studies voor schilderijen. De verkoop van de collectie Van der Leck is onderdeel van de veiling twintigste-eeuwse kunst met werken van onder anderen Jan Toorop, Jan Verkade en Maurits Escher. Van Escher komen 42 houten panelen uit de jaren vijftig met uit hout gesneden figuren onder de hamer die vroeger het plafond sierden van het demonstratielaboratorium van Philips in Eindhoven.