Eerste goederen arriveren in Afghanistan

De Verenigde Naties hebben vandaag vanuit Oezbekistan de eerste zending hulpgoederen naar Afghanistan gestuurd sinds het begin van de Amerikaanse luchtaanvallen, vorige maand.

De goederen werden in een sloep over een rivier getransporteerd, vanuit de Oezbeekse havenplaats Termez naar Hairaton, 18 kilometer verderop in Afghanistan. Het ging volgens een woordvoerder van de VN onder meer om 50 ton tarwebloem, 10.000 winterjassen, 2.000 dekens, ruim duizend paar laarzen en ongeveer 10.000 watercontainers.

De VN wil de rivier de komende tijd gebruiken als een belangrijke weg voor hulpgoederen naar het noorden van Afghanistan, waar volgens schattingen drie miljoen Afghaanse burgers honger lijden.

De Noordelijke Alliantie veroverde het havenstadje Hairaton vorige week. Om veiligheidsredenen stelden de hulpverleners van de Verenigde Naties de eerste zending hulpgoederen vanuit Oezbekistan een week uit.

Volgens de woordvoerder van de Verenigde Naties is het nog niet duidelijk of de goederen vanuit Hairaton verder landinwaarts kunnen getransporteerd.

Uiteindelijk hopen de Verenigde Naties dat via deze waterweg 16.000 ton hulpgoederen per maand naar Noord-Afghanistan kunnen worden vervoerd.