Disney op expeditie

Atlantis: The Lost Empire lijkt meer op een getekende actiefilm dan op een tekenfilm zoals we die van Disney gewend zijn. Alleen mensen praten bijvoorbeeld; dieren en theekopjes houden hun mond. Gezongen wordt er ook niet in. Atlantis is een getekende variant op de ouderwetse avonturenfilm die in de jaren tachtig door Indiana Jones nieuw leven werd ingeblazen. De film speelt zich af in 1914, toen het nog iets geloofwaardiger was dat ergens in een ver oord een onbekende beschaving zou bloeien. Hoofdpersoon van de film is een stuntelige linguïst (stem van Michael J. Fox), die in de kelders van een museum werkt en dankzij de steun van een rijke vriend van zijn grootvader een expeditie naar Atlantis mag leiden.

De tekenstijl van de film is ook anders dan we van Disney verwachten. Hij is minder zoet en grappig en combineert de harde grafische lijnen van een stripboek met de technische mogelijkheden van computeranimatie. Charmant is het niet. Spectaculair soms wel.

Atlantis werd geregisseerd door Gary Trousdale en Kirk Wise, die in het begin van de jaren negentig deel uitmaakten van de opleving van de Disney-traditie met The Little Mermaid en Beauty and the Beast. Kennelijk heeft Disney door Shrek en andere recente animatiehits van andere studio's het vertrouwen in deze traditie verloren.

Het verhaal van Atlantis is een beetje rommelig in elkaar gezet. Er gebeuren wel een paar opmerkelijke dingen in, al zijn die eerder politiek dan artistiek. De linguïst wordt vergezeld van een groot aantal specialisten, onder wie een opvallend aantal vrouwen (drie!). Ze staan allemaal hun mannetje, net als de Atlantische prinses die het rijk uiteindelijk van de ondergang zal redden. Al die sterke vrouwen zijn het prettigste anachronisme van de film. Het is ook de eerste keer dat er een zwarte Amerikaan in een Disneyfilm een grote rol speelt. Ongewoon voor een animatiefilm is voorts dat niet alle personages Engels spreken. De inwoners van Atlantis spreken heus Atlantiaans.

Atlantis: The Lost Empire. Regie: Gary Trousdale, Kirk Wise. Met de stemmen van: Michael J. Fox, Cree Summer, Phil Morris. In: 13 theaters. Atlantis: De verzonken stad. Met de stemmen van: Hans Somers, Katja Schuurman, Ton Lutz, Peter Blok. In 97 theaters.

    • Bianca Stigter