Decreet verplicht boeren Zimbabwe tot snel vertrek

Blanke grootgrondbezitters in Zimbabwe zijn gisteren begonnen met het ontmantelen van hun boerenbedrijven nadat de inbeslagname van hun landerijen afgelopen weekend door een presidentieel decreet werd versneld. Diplomaten zeggen dat het gedwongen vertrek van de boeren de politieke en economische crisis in het land nog verder vergroot. De staats-tv liet gisteren twee leden van de oppositionele Beweging voor Verandering (MDC) zien die bekenden dat ze betrokken waren bij de moord vorige week op veteranenleider Cain Nkala, een steunpilaar van regeringspartij Zanu-PF. De MDC zegt dat de bekentenissen waarschijnlijk door martelingen zijn afgedwongen en deel uitmaken van een regeringscampagne om de oppositie in discrediet te brengen in de aanloop naarde presidentsverkiezingen begin volgend jaar.

Het presidentieel decreet stelt de regering in staat de circa duizend boerderijen die ze al had opgeëist, versneld in beslag te nemen om onder landloze zwarte boeren te verdelen. Volgens de oude regeling moest de overheid wachten tot de rechtbank een uitspraak over de afzonderlijke inbeslagnames had gedaan. De president heeft die rechtsbescherming eenzijdig geschrapt. Zijn argument is dat de blanke boeren het juridisch systeem misbruiken om de landhervorming te traineren.

Het decreet dwingt de boeren onmiddellijk te stoppen met het bewerken van hun land. Binnen drie maanden moeten ze hun huis uit zijn. Op overtreding staat een gevangenisstraf van twee jaar. Minister van Justitie Patrick Chinamasa kondigde gisteren aan dat nog eens 3.500 boeren binnenkort te horen krijgen dat ze hun grond moeten verlaten. Ze hadden al een vooraankondiging ontvangen.

Veel boeren hebben met ontzetting en boosheid gereageerd. Maar boerenbond CFU heeft haar leden nadrukkelijk opgeroepen zich niet te verzetten en de autoriteiten niet te provoceren. Oppositiepartij MDC noemde het decreet ,,politiek wraakgierig en economisch rampzalig'. Economisch analist John Roberston sprak van ,,economische zelfmoord'.

De uitvaardiging van het decreet is in strijd met het Akkoord van Abuja waartoe Zimbabwe zich twee maanden geleden onder grote internationale druk heeft verplicht. Volgens dat akkoord zou de regering de landhervormingsplannen matigen en recht en orde herstellen in ruil voor financiële steun van het Verenigd Koninkrijk.

De politie heeft aan de rand van de stad Bulawayo het lijk gevonden van veteranenleider Cain Nkalo die sinds vorige week dinsdag werd vermist. De vermissing had afgelopen weekend al geleid tot de belegering van het MDC-hoofdkwartier in Bulawayo door aanhangers van president Mugabe. Nkalo was veroordeeld voor de ontvoering vorig jaar van Patrick Nabanyana, een campagneleider van de MDC, maar de president had hem amnestie verleend.

De politie heeft in totaal zes mensen gearresteerd voor de moord op Nkalo, van wie vijf aanhangers van de oppositie zijn. ,,De zieltogende regering van Zanu-PF ziet haar nederlaag bij de presidentsverkiezing aankomen en verhevigt het geweld en de intimidatie tegenover de leiding van de MDC en haar leden', verklaarde gisteren de MDC.