Dakloos gezin weer bij raadhuis

De familie Heringa uit Beilen, bestaande uit een moeder, haar vier zonen en een schoondochter, bivakkeert sinds gisteren in caravans en met spandoeken voor het gemeentehuis van Midden-Drenthe in Beilen. De familie zwerft al maanden in Beilen rond, op zoek naar een woning.

Moeder J. Heringa-Sterken (55) en drie zonen werden vorig jaar uit hun huis gezet omdat ze, volgens directeur R. Nijhof van Woonservice Drenthe, ,,tienduizenden guldens huurachterstand'' hadden. ,,Bovendien was de woning vervuild en uitgewoond.'' De vrouw trok vervolgens met haar kroost bij een samenwonende zoon in. Op 27 juli moesten ze dat huis verlaten, omdat het volgens de woningstichting door te veel mensen werd bewoond. Dit zou tot overlast hebben geleid. De familie spreekt dat tegen.

Sindsdien zwerft de familie als moderne nomaden in twee caravans, een camper en een personenauto van parkeerplaats naar parkeerplaats. Eerst stonden ze bij zwembad De Peppel, daarna bij het gemeentehuis. De gemeente gelastte hun onder bestuursdwang die plek te verlaten. Ze gingen terug naar het zwembad en kwamen ten slotte op een camping terecht.

Gisteren moesten ze de camping verlaten. Zoon A. Heringa: ,,Die camping ging sluiten. Water en licht waren al afgesloten. Het was daar geen leven.'' Burgemeester R. ter Avest van Midden-Drenthe: ,,Ze moesten voor hun standplaats betalen. Tot vandaag is nog geen cent betaald. Eerder hebben zij al eens voor het raadhuis gestaan. Toen hebben wij een kort geding aangespannen en moest de familie weg.''

Volgens de burgemeester is het vonnis nog steeds geldig. De politie heeft het gezin meegedeeld dat het de plek bij het raadhuis moet verlaten. Doet de familie dat niet, dan worden de caravans en de camper in beslag genomen, aldus Ter Avest. Wat de gemeente betreft is het boek-Heringa gesloten. ,,Wij doen niets meer, behalve een plekje geven in een huis voor daklozen. Maar dat willen zij niet.''