Bush zegt grote reductie aantal kernwapens toe

De Verenigde Staten zullen de komende tien jaar hun arsenaal kernwapens drastisch verminderen, van zevenduizend kernkoppen voor de lange afstand op dit moment tot 1.700 à 2.200. Rusland, dat 5.800 kernkoppen voor de lange afstand heeft, zal ,,proberen'' dat voorbeeld te volgen.

Dat is het eerste resultaat van het topoverleg tussen de presidenten George Bush en Vladimir Poetin, gisteren in Washington. Het is de vierde keer dat Bush en Poetin elkaar dit jaar ontmoeten, maar de eerste top in het Witte Huis.

Bush en Poetin onderstreepten het over veel onderwerpen geheel of goeddeels eens te zijn, zoals over de oorlog tegen het terrorisme en de vorm van een toekomstige ,,multi-etnische regering op brede basis'' in Afghanistan. Maar ze zeiden ook dat verschil van mening blijft bestaan over het raketschild dat de Amerikanen, ter bescherming tegen inkomende raketten uit zogenoemde `schurkenstaten', willen bouwen. Rusland blijft zich verzetten tegen het schrappen van het uit 1972 daterende ABM-verdrag, dat zo'n raketschild verbiedt. Het raketschild komt de komende dagen, als de top op de ranch van Bush in Texas wordt voortgezet, weer ter sprake.

Amerikaanse woordvoerders lieten weten niet te verwachten dat Bush en Poetin het over het raketschild eens worden. Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zei dat er ,,geen spoedig akkoord komt'' en Bush' veiligheidsadviseur Condoleezza Rice vertelde journalisten dat ze ,,niet op een een bepaald moment een bepaald akkoord'' moeten verwachten.

Bush en Poetin lieten zich gisteren lovend uit over de relatie tussen de VS en Rusland. Poetin zei dat ,,we de sporen van de Koude Oorlog uitwissen'' en Bush repte van ,,een dag van hoop en vooruitgang in de lange geschiedenis van de Russisch-Amerikaanse relaties''. Ook onderstreepten beiden dat de VS zowel als Rusland door het internationale terrorisme worden bedreigd en dat beide landen dezelfde vastbeslotenheid aan de dag leggen om met die bedreiging af te rekenen.

Over Afghanistan zei Bush de VN te steunen in hun poging in Kabul een multi-etnische regering te installeren, een regering die ,,drugs noch terrorisme exporteert en de mensenrechten respecteert''. Poetin onderstreepte dat het herstel van de orde nu het belangrijkst is en dat de Afghanen vanuit het buitenland geen oplossing moet worden opgedrongen. ,,Ze moeten deze vraagstukken zelf regelen, met actieve steun van de VN.'' De Pakistaanse leider Musharraf kreeg van Bush en Poetin steun toegezegd. Bush zei dat Musharraf ,,onze steun verdient''. ,,Wij zijn het daarmee eens'', viel Poetin hem bij.