Belgisch parlement wil onderzoek naar failliet Sabena

Het Belgische parlement wil een eigen onderzoek naar het faillissement van luchtvaartmaatschappij Sabena. De fractieleiders van alle partijen, uitgezonderd het extreem-rechtse Vlaams Blok, hebben gisteren tot zo'n enquête besloten. Belangrijk onderdeel van het onderzoek vormt de periode vanaf 1995, toen het inmiddels ook failliete Swissair 49,5 procent van de Sabena-aandelen van de Belgische staat overnam en ook het feitelijk management ging voeren.

Een Belgische onderzoeksrechter is ook al bezig met het dossier op verzoek van ex-Sabena-werknemers, die onder meer Swissair beschuldigen van wanbeheer en mogelijke malversaties. Het gaat onder meer om de lease van 34 Airbus-toestellen in 1997 tegen zeer hoge prijzen, die vooral de leasemaatschappij van Swissair ten goede kwamen.

De parlementaire enquête gaat terug tot 1975, toen een eerste herstructurering bij Sabena plaatsvond. De enquêtecommissie moet onder meer onderzoeken waarom herstructuringen zonder resultaat bleven en samenwerkingsverbanden met onder meer KLM snel werden ontbonden. Ook de rol van de Belgische overheid, in de Swissair-periode via afgevaardigde bestuurders toezichthouder, wordt onderzocht. De enquêtecommissie kan, na de verwachte instemming van het voltallige parlement, in december van start gaan. De fractievoorzitters hebben geadviseerd de enquêtecommissie te laten bijstaan door een magistraat om te voorkomen dat het justitiële onderzoek wordt doorkruist.

Sabena-dochter Delta Air Transport (DAT) kreeg gisteren de erkenning van de internationale luchtvaartorganisatie IATA, waardoor tickets vanaf vandaag via reisbureaus kunnen worden geboekt. DAT, die de nieuwe Belgische luchtvaartmaatschappij moet worden, begon vandaag met een uitgebreide reclamecampagne in de media. De campagne was wegens het vliegtuigongeluk in New York eergisteren met een dag uitgesteld. Belgische investeerders die bijeengebracht zijn door de ondernemers Lippens (Fortis) en Davignon (Generale Maatschappij) en die 200 miljoen euro op tafel leggen, willen volgens Lippens voor DAT een symbolisch bedrag van één frank betalen.