2,20371

Europeanen raken geïnformeerd

Met minder dan vijftig dagen te gaan voor de introductie van euromunten en eurobiljetten raakt de burger steeds beter geïnformeerd over de nieuwe munt.

De consument wordt daarmee maar weinig minder kritisch. Uit de jongste Eurobarometer van de Europese Commissie blijkt ook dat nog altijd ruim tweederde van de ondervraagden vreest voor prijsverhogingen bij de omrekening door bedrijven van nationale munten naar euro's. Die vrees nam weliswaar iets af, maar is niet ongegrond. Zo blijkt uit een deze week gepubliceerd rapport van de Belgische economische inspectie dat kleine winkeliers (zoals bakkers en slagers) en de horeca in België nu al hun prijzen verhogen om straks gunstig te kunnen afronden in euro's. De prijsverhogingen belopen meestal net geen 2 procent. De detaillisten zouden willen vermijden dat ze begin januari wanneer nationale munt en euro nog samen in omloop zijn met te veel muntstukken te maken krijgen. Europese ministers van Financiën riepen consumenten al eerder op waakzaam te zijn en melding te maken van prijsbewegingen.

Volgens de jongste Eurobarometer ziet voor het eerst meer dan de helft (51 procent) van de burgers uit de eurozone meer voor- dan nadelen in de euro voor het dagelijks leven. Gemak bij het reizen, vermijding van kosten bij wisselen en simpeler prijsvergelijkingen worden vaak genoemd. Ook denkt 61 procent van de Europeanen dat de euro zal bijdragen aan prijsstabiliteit en 59 procent denkt dat de groei wordt bevorderd. Slechts 6 procent wist nog niet dat het eurogeld op 1 januari gaat circuleren. En 58 procent van de ondervraagden achtte zich goed geïnformeerd over de euro, tegen 55 procent in september. Volgens de woordvoerder van Eurocommissaris Pedro Solbes (Economische en Monetaire Zaken) heeft Europa ,,de slag om een rustige omwisseling van nationaal geld in euro's gewonnen'. Waar het volgens hem nu nog om gaat is ,,de slag van de eerste dag' te winnen. ,,Want 1 januari 2002 zal uit psychologisch oogpunt bepalend zijn. Als er problemen zijn, blijft dat in het geheugen van de mensen.' Al eerder is besloten vanaf december een netwerk voor informatie-uitwisseling tussen eurolanden op te zetten.

Pas op! Pers

In België gingen deze week de transporten van euro's naar de detailhandel van start. Dat leidde tot een dringend advies aan de media, die zulke beveiligde transporten langs de snelweg willen filmen. Kennelijk met de gedachte `schiet niet op de boodschapper' moeten cameraploegen tevoren de politie van hun voornemen op de hoogte stellen. ,,Geef jullie eigen nummerplaat en jullie plaats door. Gebruik een wagen die is voorzien van de naam van jullie tv-zender', aldus een persbericht van de politie. Zullen boeven zich als journalisten gaan vermommen? Voor de zekerheid liet de Belgische politie nog weten dat persauto's de door haar begeleide geldkonvooien niet mogen inhalen.

Minder miljonairs

De 228.000 Nederlanders die minder dan 2,2 miljoen gulden bezitten, verliezen met de invoering van de euro hun status als miljonair. In de afgelopen zes jaar is het aantal miljonairs verdrievoudigd tot bijna 300.000, maar over twee maanden zal dit aantal met driekwart teruglopen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gerekend in euro's houdt Nederland nog maar 70.000 miljonairs over. Om `stil' te leven (niet werken, wel rentenieren) moet een miljonair 5 miljoen gulden bezitten, zegt voorman Jos van Hezewijk van de Elite Group, die onderzoek doet naar de top-functionarissen in Nederland. ,,Met de invoering van de euro blijven er 20.000 miljonairs met de mogelijkheid tot stil-leven over.'

In het onderzoek van het CBS staat ook dat door de stijgende woningprijzen en aandelenbezit het vermogen van het gemiddelde Nederlandse huishouden in zes jaar 60 procent is gestegen.

Redactie Freek Staps. Bijdragen van Hans Buddingh' en Juliette Vasterman. economie@nrc.nl