`WTO is het kwaad'

De WTO vertegenwoordigt het kwaad. Met die aftrap zette de Indiase minister Murasoli Maran (Handel en Industrie) afgelopen weekeinde de zaken op scherp op de ministeriële conferentie in Doha. Maar als de inschatting van staatssecretaris Gerrit Ybema (Economische Zaken) juist is, dan is er een kans dat Maran hier vanavond toch zal instemmen met een compromis. ,,India heeft bij de aanvang van conferenties altijd een buitengewoon geharnast standpunt'', zegt Ybema. ,,Ze verzetten zich tot op het allerlaatste moment. Dat moet wel. De binnenlandse politiek vereist het.''

Het optreden van Maran in Doha is ontspannen en goedlachs, maar dat geldt niet voor zijn standpunten. Ybema heeft de Indiase minister van Handel leren kennen als een slimme en aimabele man. ,,Maar als de camera's draaien dan verandert hij plotseling.''

Zal Maran buigen op het laatste moment? De Indiase minister heeft zich opgeworpen als verdediger van de belangen van ontwikkelingslanden. Gisteravond nog verklaarde hij dat het beoogde akkoord over een nieuwe handelsronde zal worden opgeblazen als de exportmogelijkheden van ontwikkelingslanden op de textielmarkt niet sneller worden verruimd. Een compromis lijkt haalbaar. Maar ontwikkelingslanden zijn niet van plan zich te laten afkopen met ,,een paar onderbroeken en T-shirts in ruil voor overvliegrechten voor vliegtuigen'', zoals een ingewijde het hier uitdrukt. Hij verwijst naar de beoogde verruiming van exportrechten van Pakistan, sleutelland in de oorlog in Afghanistan.

India wil veel meer dan dat. Onderhandelingen over investeringen en mededinging, zo houdt Maran vol, zijn onacceptabel voor zijn land en de ontwikkelingslanden die hij vertegenwoordigt. Hetzelfde geldt voor de agendering van milieu en werknemersrechten.