Vragen over gebruik gestolen data fiscus

De SP-fractie in de Tweede Kamer wil van minister Korthals (Justitie) weten of de Belastingdienst gegevens gebruikt die wellicht uit diefstal afkomstig zijn. Aanleiding is het nieuws dat het openbaar ministerie (OM) momenteel bezig is met een groot onderzoek naar Nederlanders die bij een buitenlandse bank een rekening hebben. Daarmee zouden ze de fiscus ontduiken.

Belastingdienst en FIOD hebben onlangs tientallen huiszoekingen gedaan waarbij ze in bezit bleken van gegevens van de Luxemburgse KBL-bank. Die zouden evenwel uit diefstal afkomstig zijn. De KBL-bank kwam in 1996 in het nieuws omdat werknemers gestolen cliëntgegevens ter chantage aanboden in België. Ook de informatie over de Nederlandse rekeningen is van deze diefstal afkomstig, vermoedt de woordvoerder van KBL in Luxemburg. KBL voert juridische procedures in België tegen het volgens de bank ,,dubieus verkregen materiaal.'' Inmiddels heeft KBL in Nederland het advocatenkantoor Loyens Loeff ingeschakeld, maar de woordvoerder zegt dat hier voorlopig nog geen concrete juridische actie te verwachten is. Het OM wil verder geen commentaar geven.