Voetangels op weg naar een WTO-akkoord

Op de wereldhandelsconferentie van de WTO in Qatar hopen de betrokken handelsministers vanavond een akkoord voor een nieuwe handelsronde te bereiken. Maar dat het ook wel nachtwerk kan worden – als er al een akkoord wordt bereikt tenminste – blijkt uit de buitengewoon lastige agenda waar de betrokkenen zich over moeten buigen. Want met name de ontwikkelingslanden zijn niet van plan zich dit keer af te laten schepen met loze beloften. De Indiase handelsminister Maran is het felst in zijn kritiek op de WTO. De bewindsman vergeleek de WTO bij aanvang van de conferentie met het kwaad op de wereld. Maran heeft zich in Doha opgeworpen als voorvechter van de belangen van ontwikkelingslanden en probeert onder meer van de Amerikanen een snellere liberalisering van de textielmarkt af te dwingen. Zelfs al zou de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Zoellick in Qatar India tegemoet willen komen, dan is hij nog gebonden aan het Amerikaanse Congres dat geen concessies wil doen die veranderingen betekenen voor Amerikaanse handelswetten.

In een vergelijkbare situatie zit de Franse vertegenwoordiger van de Europese Unie Pascal Lamy. Als hij in Qatar te veel toegeeft bij het Franse landbouwdossier kan dat zijn partijgenoot en Frans premier Lionel Jospin politiek in grote problemen brengen.