Vliegramp ontregelt overleg in gebouw VN

De ramp met het American Airlines-vliegtuig in New York en de daaropvolgende angst voor een nieuwe terreuraanslag ontregelde gisteren het leven in en rond het hoofdkantoor van de Verenigde Naties, waar deze week talrijke wereldleiders bijeen zijn. Kort na de ramp werd het toch al zwaarder dan ooit bewaakte VN-hoofdkwartier enige tijd volledig afgesloten, net als alle tunnels en bruggen naar Manhattan.

Dit hinderde het crisisoverleg over een nieuwe regering voor Afghanistan van de zes buurlanden van Afghanistan met de Verenigde Staten en Rusland. De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Abdul Sattar, en enkele andere diplomaten, onder wie de Afghanistan-expert van Rusland, kwamen het gebouw niet meer in en misten het overleg.

De Amerikaanse minister Colin Powell arriveerde door de verkeerschaos een kwartier te laat. De veiligheidschef van de Verenigde Naties onderbrak de Afghanistan-bijeenkomst drie keer om aan te kondigen dat hij het gebouw afsloot als veiligheidsmaatregel. ,,De waarschuwingen waren een goede herinnering. Zij droegen bij aan de geest van unanimiteit'', zegt een diplomaat.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen liep door de sluiting van het VN-hoofdkwartier ontmoetingen met zijn ambtgenoten van Rusland en Polen mis.

De Amerikaanse Afghanistan-gezant James Dobbins moest zijn reis van New York naar Europa uitstellen omdat er geen vliegtuigen mochten vertrekken.

De angst bij de VN voor een terreuraanslag is gevoed door de laatste videoboodschap van de extremist Osama bin Laden, waarin hij uitvaart tegen de Verenigde Naties als ,,werktuig van misdaad''.