Vedior cijfert zichzelf weg

Het klimaat voor uitzendorganisaties is al guur genoeg. Waarom zou een bestuur van een uitzendbedrijf die sfeer verder moeten verzieken?

Vanmorgen gingen de cijfers over het derde kwartaal van Vedior in jubelsteming de deur uit. Volgens de Britse bestuursvoorzitter Tony Martin heeft de onderneming in de maanden juli, augustus en september zijn positie ten opzichte van de directe concurrenten versterkt. De prestaties van Vedior zijn in dat opzicht `positief'.

Dochteronderneming Select, het belangrijkste bedrijfsonderdeel van Vedior sinds de overname van deze Britse uitzendorganisatie, laten in Europa en Azië `goede groei' zien. Diverse onderdelen van Select groeien `erg goed' of `robuust', terwijl een aantal nieuwe projecten `zeer bemoedigend' van start is gegaan. Dat is toch knap voor een onderneming waarvan de resultaten direct verband houden met de groei van de economie. Die is immers sterk teruggevallen in Europa, het belangrijkste jachtterrein van Vedior.

Wanneer de onderneming zijn prestaties in cijfers uitdrukt, is het beeld heel wat minder rooskleurig. Vooral als stil wordt gestaan bij de de sterretjes en voetnoten uit Vediors persbericht. Select zag de operationele winst het afgelopen kwartaal met een kwart afnemen. En `de operationele winst' van Vedior mag in de eerste negen maanden van dit jaar met 10 procent zijn gestegen, dat is exclusief de rentelasten, belastingafdracht en de torenhoge afschrijvingen op acquisities uit het verleden. De buitenstaander die met oud-Hollandsche blik naar de nettowinst zoekt, ontwaart in Vedior een zwaar verliesgevend bedrijf dat voor het tweede jaar op rij inteert op zijn weerstandsvermogen. In de eerste negen maanden van 2000 ging de onderneming 105 miljoen euro in het rood, dit jaar 92 miljoen.

De miljardenovername van het Britse Select twee jaar geleden is de belangrijkste veroorzaker van de hoge afschrijvingslasten. Het toenmalige Vedior-bestuur verslikte zich in de grote vis. Het Select-bestuur leidt inmiddels Vedior. Dit jaar ging 264 miljoen euro (0,58 miljard gulden) naar rentelasten en afschrijvingen. Geen wonder dat de prestaties zo positief uitvallen als je zo'n topzware last niet meetelt.

En hoe vergelijkt Vedior zich dan met de branchegenoten? Vedior boekt naar eigen zeggen terreinwinst op de concurrentie. Maar grote rivaal Randstad doet het nog altijd zonder verliezen. Vlaggenschip Select van Vedior heeft niet alleen een nieuw bestuur ingebracht, maar leert Nederland nu ook het Britse ambacht van de spin doctor.

    • Jeroen Wester