Turkse inflatie

In deze krant van 6 november stond een foto van het nieuwe Turkse bankbiljet van 20 miljoen lira (30 gulden), met de tekst `Met het nieuwe biljet probeert de bank de inflatie te bestrijden'. Je moet wel een IQ van maximaal 80, Turks of Nederlands, hebben om zo'n tekst te bedenken.

Turkije is dus kennelijk achterlijk, de regering denkt dat je door geld te drukken inflatie kan bestrijden. Alsof het gaat om de Europese inflatie van 4 procent. Er zijn soorten van inflatie en geld drukken is nu eenmaal een uitkomst in de Turkse omstandigheden. Er is sinds kort een nieuwe wet in werking getreden (ook goedgekeurd door het IMF), die een revolutie betekent in de bestrijding van inflatie in Turkije. Je kan de strekking ervan samenvatten als een scheiding tussen geld (de centrale bank) en staat (de regering). Dus hoezo `met een biljet' inflatie bestrijden? De wet is juist bedoeld om inflatie structureel tegen te gaan, en niet door maar blindelings geld bij te drukken.

    • Sevtap Baycili