Trimbosinstituut gaat xtc testen in het uitgaansleven

Het Trimbosinstituut voor de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg heeft te beperkt zicht op de drugsmarkt. Dat zegt een woordvoerder van de instelling. Daarom gaat het instituut in het voorjaar op locatie in het uitgaanscircuit drugs testen.

Het Trimbosinstituut is een van de ongeveer 25 instellingen in Nederland die zich bezighouden met voorlichting over drugs. Tot nog toe laat de instelling alleen middelen testen die door drugsgebruikers worden aangeboden bij een van de zestien testcentra in Nederland.

Directe aanleiding voor de uitbreiding van de activiteiten is de vondst van xtc-pillen met het levensgevaarlijke bestanddeel PMA vorige maand.

In Eindhoven heeft burgemeester Welschen de plaatselijke organisatie voor Verslavingszorg, Novadic, deze week toestemming gegeven om door te gaan met het testen van pillen in het uitgaanscentrum, zolang er gevaar bestaat voor pillen met PMA.

Hoogleraar Verslavingszorg en directeur van het Amsterdam Institute on Addiction and Research (AIAR), Wim van den Brink, noemt xtc een ,,echte uitgaansdrug''. In bepaalde disco's gebruikt 50 á 60 procent van de bezoekers. In Nederland zijn zo'n veertigduizend regelmatige xtc-gebruikers. Het zijn gelegenheidsgebruikers, ze nemen 1 á 2 keer per maand xtc. Van den Brink ziet niet veel mensen met xtc-verslavingsproblemen bij de hulpverlening langskomen, maar over de schadelijkheid is hij niet optimistisch. Op het AMC wordt daar onderzoek naar gedaan. ,,Het is niet leuk wat wij nu zien'', zegt Van den Brink. ,,Ik zou het toch niet fijn vinden als mijn zoon zou zeggen `Hé pap, ik ga xtc gebruiken'. Dan heb ik liever dat hij een joint rookt.''

Volgens Van den Brink is het jaarlijkse aantal doden als gevolg van xtc-gebruik op één hand te tellen. Toen de drug geïntroduceerd werd, zijn de meeste slachtoffers gevallen. Van de 50.000 hulpvragen bij het Trimbosinstituut gaan er jaarlijks maar 200 over het gebruik van xtc.

Een jaar geleden trof het laboratorium van het Trimbosinstituut twee pillen met een lage dosering PMA in Nederland aan. In augustus van dit jaar werden de Nederlandse testcentra gewaarschuwd voor de met PMA verontreinigde pil. Na de vondst van een als xtc verkochte pil in een testcentrum in Eindhoven, werd besloten ter plaatse het publiek met flyers te waarschuwen.

De pillen worden in de testcentra getest met de zogeheten kantoortest. Aan de hand van kleur, formaat en logo wordt gekeken of men de pil herkent. Als een pil niet op een door het Trimbosinstituut gehanteerde lijst voorkomt, kan hij worden doorgestuurd naar het laboratorium om vast te stellen wat precies de bestanddelen zijn. Kosten voor de gebruiker: circa vijf gulden per pil, de werkelijke kosten liggen aanzienlijk hoger.

Het Trimbosinstituut waarschuwt alleen tegen gevaarlijke pillen die in Nederland circuleren. De woordvoerder zegt daarover: ,,Je moet zeker weten dat die pillen op de markt zijn.''