Shell aast op Italiaanse tankstations

Het Nederlands-Britse energieconcern Shell onderhandelt met zijn Italiaanse branchegenoot Eni over de overname van diens benzinestations in Italië. Eni wil in totaal 4.000 pompstations verkopen.

,,We praten met verscheidene olieconcerns over de verkoop van de pompstations en dus waarschijnlijk ook met Shell'', aldus een woordvoerder van het Italiaans bedrijf. Shell wil geen commentaar geven.

Eni heeft naar eigen zeggen veertig procent van de Italiaanse consumentenmarkt voor olieproducten in handen. Het voormalige staatsbedrijf wil dat marktaandeel in het kader van de privatisering terugbrengen tot 30 procent. Eerder dit jaar verkocht Eni 260 benzinestations aan verschillende partijen. Eni heeft in totaal 9.045 pompstations in Italië, tweederde daarvan opereert onder de naam Agip, eenderde heet IP.

Shell is het hele jaar al bezig zijn positie op de mondiale benzinemarkt te versterken. Het energieconcern werd onlangs de grootste uitbater van pompstations in de Verenigde Staten, toen het Texaco uitkocht uit een joint venture. Het aantal pompstations in de VS werd, voor 9 miljard gulden, met 12.700 stations uitgebreid tot 22.000 pompstations.

In Duitsland is Shell dit jaar de nummer twee geworden, na British Petroleum. Het heeft nu 3.200 stations, ruim 23 procent van de Duitse markt. Shell kreeg dit marktaandeel toen het eerder dit jaar de DEA-pompstations overnam van het Duitse energiebedrijf RWE. BP nam vervolgens Aral over en werd nummer één.

Shells divisie olieproducten, waar zijn pompstations onder vallen, boekte in het derde kwartaal een winst van 799 miljoen dollar, een stijging van 3 procent. De omzet steeg slechts met 1 procent tot 5,66 milard dollar.

De oliemaatschappij Eni is marktleider in Italië en draaide vorig jaar 48 miljard euro (106 miljard gulden) omzet. Het concern heeft ook pompstations in andere landen, zoals in Brazilië, Spanje en verder in Midden-Europa. Het voormalige staatsbedrijf is het laatste jaar sterk bezig verder te privatiseren. In februari van dit jaar verkocht de Italiaanse staat vijf procent van de aandelen aan institutionele beleggers. Daarop daalde het aandeel van de Italiaanse overheid in Eni tot 30,3 procent, net voldoende om een vijandige overname te voorkomen en de bestuurders aan te wijzen. Naast de staat heeft de financiële groep Goldman Sachs een belang van 2,2 procent in Eni, de rest is in handen van kleinere aandeelhouders.

    • Freek Staps
    • Heleen de Graaf