Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor het vliegtuigongeluk in de New-Yorkse wijk Queens en een reportage over de gevolgen van het `VN-verdrag voor de rechten van het kind' dat precies twaalf jaar geleden werd gesloten. Daarin staan 54 artikelen met basisrechten voor een kind zoals het recht op gezondheidszorg, onderwijs en bescherming in oorlogssituaties. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Het noodlijdende KPN-Telecom vestigt zijn hoop op I-Mode: internetten via je mobiele telefoon. Een rage in Japan, maar zal het ook overslaan naar Nederland? Verder een reportage over het niemandsland tussen Afghanistan en Pakistan waar duizenden vluchtelingen verblijven. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Over de val van Kabul in Afghanistan en de vraag waar Osama bin Laden nog naar toe kan vluchten. Verder een reportage uit New York over de vliegtuigramp met de Airbus waarbij zeker 265 mensen omkwamen. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Urbania. Portret van Rob Hofman, de vriend van dirigent Jaap van Zweden. Hij vertelt onder andere over hun ontvoering enkele maanden geleden. Verder de jonge Turkse fotografe Aysel Bodur die een naaktserie van zichzelf en haar vader maakte en van Jan Verkaart die samen met zijn vrouw na zijn pensioen een ontwikkelingsproject heeft opgezet. Ned.3, 20.00-20.30u.

Andere tijden. Over de strijd voor de erkenning van het Fries en `Kneppelfreed' (knuppelvrijdag), de dag dat precies vijftig jaar geleden de politie van Leeuwarden een demonstratie uit elkaar sloeg van mensen die ijverden voor het gebruik van de Friese taal in de rechtszaal. Ook aandacht voor de rol van de CIA in Afghanistan in de jaren tachtig. Ned.3, 20.30-21.00u.

Tussen paardenmensen. Slot van een tweeluik over de Hippische Beroepsopleiding in Deurne volgt een aantal afstuderende leerlingen in hun laatste weken op school en de eerste weken in hun nieuwe beroep. De leerlingen zijn ervan overtuigd dat de paardensport geen gemakkelijke wereld is om je geld in te verdienen, maar dat het toch ook de mooiste wereld is om in te werken. Ned.3, 21.00-21.30u.

Blood of the vikings. Serie over de vikingen die Engeland in 856 binnenvielen. Er volgden oorlogen tussen het Deense vikingleger en de Engelse koning Alfred de Grote. BBC2, 22.00-22.50u.

Het andere gezicht. Portret van de vertegenwoordigers van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, beter bekend als mormonen. Een cameraploeg volgt het zendelingenkoppel Lindberg en Jones, twee jonge Amerikanen uit Utah, langs de deuren. Nederland is een lastig zendingsgebied, maar de zendelingen zijn vastberaden. En de kerk groeit, langzaam maar zeker. Afl.: Vertegenwoordiger in God. Ned.1, 22.25-22.48u.

Het derde oog. Tweede aflevering van een BBC-serie over seks en religie. In de uitzending onder anderen Ani Tsewang Chudrun, een vroegere BBC-reporter die zich tot het boeddhisme heeft bekeerd en non is geworden en de oud-priester Patrick Olivier die 27 jaar lang celibatair leefde tot hij voor Nina viel, een lid van de parochie. Ook komt de Nederlandse Xaviera Hollander, oud-prostituee, aan het woord. Afl.: The flesh and the devil. Canvas, 22.45-23.40u.

VPRO's Import: The European Monetary Union. Herhaling van het eerste deel van een driedelige serie uit 1998 over de lange en moeizame weg van de gezamenlijke Europese munt. Ned.3, 23.55-0.40u.

PRAATPROGRAMMA

Gezondheidsplein. Over het werken met kankerverwekkende stoffen in verschillende beroepsgroepen; botontkalking; slaapgebrek en wachtlijsten voor klinieken voor anorexiapatiënten. Ned.1, 17.35-18.03u.

Het elfde uur. Gesprekken over werk en leven van schrijfster Lieve Joris en de vrijdag 16 november wegens pensioen vertrekkende hoofdredacteur van het Radio 1-journaal Piet van Tellingen. Ned.1, 21.40-22.25u.

Barend & Van Dorp. Gast is minister van Verkeer & Waterstaat Tineke Netelenbos en voetbaltrainer van ADO Den Haag Rinus Israël. Zangeres Diana Krall treedt op. RTL4, 22.30-23.30u.

De gids. Programma over televisie met vanavond onder anderen programmamaker en misdaadverslaggever Peter R. de Vries en columnist voor het blad Sportweek Edwin Struis. Ned.3, 23.13-23.55u.

SPORT

Studio Sport. Reportage over de Nederlandse bobslee-vrouwen en een samenvatting van de MBA basketbalwedstrijd Washington Wizards (met Michael Jordan) tegen de Seattle Supersonics. Ned.2, 22.45-23.45u.

AMUSEMENT & KUNST

TV-show. Acteur zanger Gerard Cox praat in het Amerikaanse Vermont met zijn favoriete schrijver John Irving. Irving praat onder meer over zijn bestseller uit 1998 A Widow for One Year die zich afspeelt op de Amsterdamse Wallen. Verder een gesprek met zakenman Bert Maas de motor achter de musical Grace. Ned.2, 20.50-21.50u.

37°. Een modefotografe maakt voor een kalender foto's van modellen. Haar modellen zijn geen jonge meiden maar oude mensen uit een verpleegtehuis. Afl.: Antonia im Wunderland. ZDF, 22.15-22.45u.

Anthony Trollope - Toffs and tiaras. Over het werk van de Britse schrijver Anthony Trollope en hoe deze negentiende-eeuwse schrijver de ambities van de hogere klassen in het Victoriaanse Engeland weergaf. Zondag begon een tv-bewerking van zijn roman The way we live now. BBC1, 23.35-0.15u.

FILM

. The Firm (Sydney Pollack, 1993, VS). Effectieve verfilming van John Grishams ingenieuze bestseller over briljante jonge advocaat (Tom Cruise) die ontdekt dat hij voor een duivels-corrupt advocatenkantoor werkt. Heerlijke rolbezetting met bijrollen van o.a. Gene Hackman en Holly Hunter. SBS6, 20.30-23.45u., onderbroken door reclame en nieuws.

Fire in the Sky (Robert Lieberman, 1993, VS). Bescheiden sciencefiction-film over houthakker die, naar eigen zeggen, gedurende vijfdaagse afwezigheid de gast is geweest van buitenaardse wezens. Provinciestadje in Arizona raakt in rep en roer. BBC1, 0.15-2.05u.

Half Moon Street (Bob Swaim, 1986, VS). Aangename, bij uitstek voor het televisiescherm geschikte thriller, naar de roman Dr. Slaughter van Paul Theroux, met Sigourney Weaver als een gewaardeerde, maar onderbetaalde politicologe die als callgirl wat bijverdient. Ze heeft een affaire met een kopstuk uit de Britse diplomatie (Michael Caine) en zoekt niets achter het droomappartement dat een Oosterse klant haar schenkt. ZDF, 0.15-1.40u., nagesynchroniseerd.

Le sourire (Claude Miller, 1994, Frankrijk). Romance van de regisseur van o.a. Garde à vue, La petite voleuse en L'accompagnatrice. Zestigjarige psychiater met zwak hart (Jean-Pierre Marielle) valt voor 25-jarige spring-in-het-veld Emmanuelle Seigner. ARD, 1.05-2.30u., tweetalig.

Tintin et le lac aux requins (José Dutillieu, 1972, België). Kuifje-tekenfilm werd niet gebaseerd op bestaand album. Over Zonnebloems techniek om driedimensionale kopieën te maken. Morgen, Yorin, 14.00-15.20u., met reclame.

Berlin Express (Jacques Tourneur, 1948, VS). Degelijke spionagethriller, gesitueerd in het Europa van pal na de bevrijding. Geallieerden beschermen een belaagde Duitser. Morgen, BBC2, 14.15-15.40u., zwart-wit.

RADIO

Is dit nog wel jazz? Het eerste deel van het optreden van het Belgische trio Aka Moon dat krachtige funkjazz brengt met veel Afrikaanse invloeden, die voornamelijk bedacht wordt door altsaxofonist Fabrizio Cassol. Opname van 24 februari in het Bimhuis, Amsterdam. Radio 4, 19.00-20.00u.

De avonden. Na tienen literair variété met verhalen van Thomas Verbogt, Bert Klunder en Frans Stüger. In het tweede uur een gesprek met socioloog J. Goudsblom over zijn boek Stof waar honger uit ontstond met essays over Sigmund Freud en de sociale wetenschap. 747AM, 22.02-24.00u.

MadiwodoVPRO. Gesprek met columnist Hugo Camps over ethiek in de sport, commercie en dopinggebruik. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.