Schrikreactie vliegramp ebt weg op beurs

De schrikreactie op de vliegramp in New York, die gisteren zorgde voor een val van de AEX-index met 2,6 procent, ebde vanmorgen snel weg. De voorlopige conclusie dat de ramp moet worden gezien als een ongeval, en niet als het gevolg van een nieuwe aanslag, deed wonderen voor de beurskoersen, die gistermiddag nog flink waren gedaald. De Amsterdamse beurs kreeg een steun in de rug van Wall Street, waar het Dow Jones-gemiddelde 0,6 procent lager sloot na eerder ruim 2 procent te hebben verloren, en de Nasdaq-index zelfs met een winst van 6 procent wist te sluiten.

Rond het middaguur stond de AEX-index na een winst van 12,4 punten (2,6 procent) op een stand van 488,4 punten.

Bij de hoofdfondsen voerden de technologiefondsen de boventoon. KPN presteerde het best, met een winst van 8,6 procent. Ook KPNQwest (7,7 procent), UPC (5,8 procent) en Philips (5,2 procent) gingen fors omhoog. Het aandeel Vedior stond tegen de middag op een winst van 2,8 procent, omdat beleggers al hadden gerekend op tegenvallende resultaten. Onder de middelgrote fondsen krabbelde KLM weer op. De luchtvaartmaatschappij kreeg er 2,5 procent bij op 10,55 euro. KLM moest maandag nog een veer laten toen als gevolg van de vliegramp de luchtvaartaandelen in de hele wereld onderuit gingen.

Ook in Londen herstelden de koersen van de val van gistermiddag. De FTSE-index was rond het middaguur 1,9 procent hoger op 5255 punten, en maakte daarmee het verlies van 1,9 procent gisteren goed. Vodafone was in trek met een stijging van 2 procent, nadat de halfjaarcijfers gunstig werden ontvangen op de beurs. British Airways herstelde volledig van de koersval gistermiddag. In Frankfurt veerden de koersen op met 1,6 procent voor de Dax-index tot 4900 punten. De aandelenkoersen waren daarmee bijna terug op de hun niveau van voor de vliegramp. Chipmaker Infineon schudde een zwaar verlies over het vierde kwartaal van zich af, omdat beleggers de slechte resultaten al in de koers hadden verwerkt. Aandelen in EADS, met tachtig procent de grootaandeelhouder van vliegtuigbouwer Airbus (de maker van de gisteren neergestorte A300) veerden vanmorgen in Parijs op met 6 procent na een koersval van ruim 9 procent gistermiddag. De CAC-index klom met 2,8 procent tot 4506 punten, na een verlies van 2,5 procent gisteren.

De vliegramp in New York heeft ook in Tokio de beleggers niet onberoerd gelaten. Tijdens de ochtendhandel zakte de Nikkei-index met 1,2 procent tot onder de grens van de 10.000 punten. Daarna trokken de koersen weer aan, maar niet genoeg om de beurs op winst te zetten. De Nikkei-index kwam 51 punten lager uit op 10.030,56, een daling van 0,5 procent.

De luchtvaartfondsen waren lager, evenals de aandelen in de sector toerisme. Verder moesten de bankfondsen het ontgelden, maar dat kwam door de bezorgdheid over de financiële positie van de banksector. Ook bedrijven die het van de export moeten hebben, zagen de koersen van hun aandelen zakken.

De meeste andere beurzen in Azië gingen omhoog. Die van Zuid-Korea boekte een winst van 0,75 procent. In Hongkong stond het koersgemiddelde aan het eind van de handel 0,65 procent hoger. In Australië daalden de aandelenkoersen met gemiddeld 0,4 procent.