Russische turnster breekt nek

De Russische turnster Maria Sasipkina heeft afgelopen vrijdag in de training bij een val na een paardsprong haar vierde nekwervel gebroken. Volgens Leonid Arkajev, bondscoach van de Russische turnploeg, verkeert de 16-jarige Sasipkina in levensgevaar. Ze kan haar armen en benen slechts gedeeltelijk bewegen.

Sasipkina maakte twee weken geleden op de wereldkampioenschappen in Gent deel uit van de vrouwenploeg. In de landenwedstrijd won ze met Rusland de zilveren medaille, achter Roemenië.

De Russin landde vrijdag in het trainingscentrum vlak buiten Moskou na een relatief eenvoudige voorwaartse sprong hard op haar hoofd. Daarbij verloor ze het bewustzijn en raakte ze verlamd. De turnster moest een uur wachten op een ziekenauto, omdat er geen sprake was van een officiële selectietraining. Om die reden waren er geen arts en ambulance in en rond de trainingshal.

De turnster werd dezelfde dag nog geopereerd. De chirurgen slaagden er in de verlammingsverschijnselen op te heffen. Sasipkina werd daarna overgebracht naar het traumacentrum in Moskou waar ze gisteren nogmaals een operatie zou ondergaan.

De Russische tiener trainde vrijdag met coach Maria Tipkova. Bondscoach Arkajev en de overige selectieleden waren afwezig. Sasipkina bereidde zich met Tipkova voor op de wereldbekerwedstrijd later deze week in Marseille.