Rekengeld al bij wet geregeld

De omstreden `rekenvergoeding' voor aannemers, bij wet verboden in 1998, is sinds mei dit jaar officieel geregeld in het Uniform Aanbestedingsreglement. De opdrachtgever betaalt een vergoeding voor `inschrijvingskosten' aan de aannemers die naar een opdracht dingen, maar hem niet krijgen.

Rekenvergoeding is de benaming voor de praktijk waarbij aannemers vooraf overeenkomen een hoger bedrag te rekenen voor een project. De aannemer die het project mag uitvoeren, deelt met zijn concurrenten het extra geld dat de opdrachtgever betaalt. De beschuldigingen van bouwfraude door oud-directeur Bos van bouwbedrijf Koop Tjuchem zijn terug te voeren tot deze praktijk.

De vergoeding voor inschrijfkosten is niet meer dan redelijk, vindt secretaris mr. Y.R.R. de Mul van de Raad van arbitrage voor de bouwbedrijven in Nederland. Een aannemer, zegt hij, dingt misschien tien keer mee naar een project voor hij er één bemachtigt. Dat betekent dat hij negen keer kosten maakt voor een offerte die hem niets oplevert. ,,Allemaal tijd en geld, die toch moeten worden betaald'', aldus De Mul.

In het reglement staat dat de opdrachtgever inschrijfkosten dient te vergoeden ,,indien van meer dan drie inschrijvers inschrijvingen zijn ontvangen''. Behalve wanneer bijvoorbeeld de aanbieding van een aannemer niet serieus te nemen valt, of wanneer het een `standaardbestek' betreft. Bij de Raad van arbitrage is fraude bij aanbesteding herhaaldelijk aangebracht, maar nooit bewezen, zegt De Mul. De raad fungeert als rechtbank voor de bouw. Het aantal zaken neemt elk jaar met zo'n tien procent toe – tot 1.200 in 2001 – ,,maar niet het aantal aanbestedingszaken''.