Plastic bloemen voor bevrijders van Kabul

De opmars van de Noordelijke Alliantie in Afghanistan verloopt razendsnel. Vanochtend trok de verzetscoalitie ook de hoofdstad Kabul binnen. De strijders werden begroet door enthousiaste burgers.

,,Weg met de Talibaan!'' Als helden worden de strijders van de Noordelijke Alliantie in de Afghaanse hoofdstad Kabul verwelkomd. Inwoners van de stad gooien plastic bloemen naar de tanks en juichen. ,,Welkom vrijheidsstrijders!''

In het holst van de nacht verlieten de Talibaan de stad. Vanaf het dak van het Intercontinental Hotel, even buiten Kabul, was de hele nacht een gestage stroom auto's en kleine vrachtauto's te zien richting het zuiden.

Het nieuws verspreidt zich snel in Kabul. De Noordelijke Alliantie zou door de barricades van de Talibaan zijn gebroken, en rondom de stad zijn gelegerd. Vanuit de Hindu Kush-bergen klinken schoten, waarschijnlijk van troepen van de Alliantie die de belegering van de stad vieren.

Uit het vrijdag al ingenomen Mazar-i-Sharif komen berichten dat er wordt gedanst, muziek gedraaid. Bij de barbier zou een rij staan, zo graag willen mannen hun baard kwijt. Vrouwen dragen slechts een sluier, en niet langer de alles bedekkende burqa. Er is zelfs een vlieger gesignaleerd onder het Talibaan-regime was vliegeren verboden.

Bij het eerste daglicht hebben de laatste Talibaan-aanhangers Kabul verlaten. Inwoners van de stad komen voorzichtig naar buiten. Ze schreeuwen elkaar toe, bellen met fietsbellen. ,,Waar zijn de Talibaan? Zijn ze weg?'' vragen ze elkaar.

De gebouwen van de Talibaan zijn verlaten. Ze zijn echt weg, acht buitenlandse hulpverleners hebben ze met zich meegenomen. De acht werden op 3 augustus gevangengenomen op verdenking van het verspreiden van het christelijk geloof. ,,Ze zeiden dat ze hen naar Kandahar meenamen'', vertelt omstander Ajmal Mir.

Honderden inwoners van Kabul lopen bij het ochtendgloren naar de stadsgrenzen om de strijders van de Noordelijke Alliantie op te wachten. De verleiding voor de troepen is té groot. Met het zicht op Kabul, en wetende dat de Talibaan de stad hebben verlaten, trekt de Afghaanse oppositie de stad binnen. Een internationaal besluit over een nieuwe regering wordt niet afgewacht.

Als de zon boven de bergen opkomt, rijden de eerste troepen Kabul binnen. ,,We hebben Kabul ingenomen'', schreeuwt een triomfantelijke strijder. De strijders worden verwelkomd met een groot gejuich. ,,Welkom vrijheidsstrijders!'' ,,Lang leve Amerika!''

Op de radio is voor het eerst in vijf jaar weer muziek te horen, een lied van de populaire zanger Farhad Darya, die in Europa in ballingschap is. Op straat zijn mensen in spijkerbroek te zien, lang verboden kleding. Mannen gooien hun tulbanden af. Af en toe klinken er schoten. [Vervolg WELKOM: pagina 5]

WELKOM

Bidden voor vrede

[Vervolg van pagina 1] Naarmate de dag vordert, komen ook de eerste twijfels. Sommige inwoners houden zich schuil, uit angst voor wat er komen gaat. Ze vrezen een terreur zoals die van voor 1996, toen de Noordelijke Alliantie de stad in handen had. ,,We laten alles aan God over. We weten niet wat er gaat gebeuren. We bidden alleen voor vrede'', zegt een oude man.

Ook nu houden de troepen zich niet rustig, ondanks het strenge bevel van generaal Ismail Khan vanuit Herat. De Noordelijke Alliantie kamt Kabul uit, op zoek naar aanhangers van de Talibaan. Huis na huis wordt doorzocht, en er wordt geschoten. Lichamen van gedode Talibaan-strijders, te herkennen aan hun zwarte tulbanden, worden de straten opgesleept. ,,Ik denk dat ze lagen te slapen toen de rest wegtrok'', zegt Abdul Jan, die naar de lichamen staat te kijken.

Andere inwoners vertellen dat er geplunderd wordt, net als dit weekeinde in Mazar-i-Sharif waar onder meer voedselopslagplaatsen van de Verenigde Naties werden leeggeroofd. Gevangenen zouden loslopen, omdat hun cellen door de Alliantie zijn geopend. ,,Ze hebben iedereen vrijgelaten'', vertelt Esmatullah, een oude bewaker. Hij hoopt dat snel duidelijk wordt wie er de baas is in de stad.

Toch overheerst opluchting en vreugde. Net als in Mazar-i-Sharif spoeden mannen zich naar de barbier. ,,Nu kan ik mijn baard laten afscheren'', zegt Zabiullah. ,,Vandaag is een fijne dag.''