Minister Macedonië roept op tot strijd

De Macedonische minister van Binnenlandse Zaken heeft gisteren opgeroepen tot een "beslissende slag" tegen "de Albanese terroristen". Hij noemde het vredesproces in Macedonië "een farce".

In Noord-Macedonië lijkt de rust na de gevechten van zondag en gisteren teruggekeerd. De gewapende Albanezen die gisteren in totaal 39 Macedonische burgers in gijzeling namen hebben hen later ongedeerd vrijgelaten. De spanning in het noorden van Macedonië is echter geenszins geweken.

Minister van Binnenlandse Zaken Ljube Boskovski, een radicale nationalist, zei gisteren dat de dood van drie Macedonische politiemannen, zondag, bewijst dat het Albanese rebellenleger UÇK zich niet heeft ontwapend. De Macedoniërs, zo zei hij, hebben "alles gedaan" om het vredesproces ten uitvoer te leggen. "Dat betekent dat alles wat is gebeurd een farce is geweest die de internationale gemeenschap op touw heeft gezet. Zij draagt de verantwoordelijkheid. Macedonië moet zich ofwel voorbereiden op een beslissende slag tegen de bandieten, ofwel toegeven dat het niet met hen kan afrekenen en om hulp vragen."

Westerse diplomaten in Skopje leggen de verantwoordelijkheid voor de gebeurtenissen van zondag duidelijk bij Boskovski zelf. Hij stuurde zijn eigen paramilitaire politie, een militie met de naam Leeuwen, naar een Albanees dorp in het noordwesten van Macedonië om een vermeend massagraf met Macedonische slachtoffers te bewaken. Volgens de Westerse diplomaten was dat een bewuste poging het vredesproces te torpederen, omdat de actie van de Leeuwen provocatief en geheel overbodig was. Na de actie werden door gewapende Albanezen drie politiemannen gedood. Gisteren eiste een schimmige organisatie, de AKSh (Nationaal Albanees Leger) de verantwoordelijkheid daarvoor op. De AKSh is eerder in Zuid- Servië en Macedonië actief geweest.

NAVO-chef Robertson en EU-topdiplomaat Solana en de Macedonische president Trajkovski hebben gisteren de Macedoniërs opgeroepen tot terughoudendheid.