Man vast na moord prostituee

De politie van Groningen heeft maandag in het Noord-Groningse Harkstede een 60-jarige man aangehouden die wordt verdacht van moord of doodslag op de 34-jarige prostituee Sasja Schenker. De vrouw werd dinsdag 17 juli dood en naakt in een kanaal bij Groningen aangetroffen. Zij bleek door geweld om het leven te zijn gebracht.

De politie houdt er serieus rekening mee dat de man betrokken is bij nog twee andere moorden op Groningse prostituees. Hieruit blijkt dat de politie voor het eerst aanwijzingen heeft dat er een verband bestaat tussen de moorden. Sasja Schenker is de vijfde prostituee in tien jaar die in Groningen om het leven is gebracht.

In alle moordzaken was het politieonderzoek vastgelopen, ondanks het uitloven van beloningen en tv-uitzendingen van Opsporing Verzocht. In dit programma werd begin augustus nog uitgebreid aandacht besteed aan de moord op Sasja Schenker. De politie kreeg na de uitzending enkele tientallen tips binnen. Justitie loofde een beloning van 25.000 gulden uit voor de `gouden tip'. De aanhouding van de verdachte heeft niets van doen met een gouden tip, aldus de politie in Groningen.

In en rond de woning van de verdachte man is direct na zijn aanhouding een uitgebreid sporenonderzoek begonnen. De zoekactie zal enkele dagen duren. De verdachte wordt vermoedelijk donderdag voorgeleid aan de officier van justitie en de rechter-commissaris.

De Regiopolitie Groningen is ingenomen met de aanhouding. Woordvoerder P. Boomsma van de Regiopolitie Groningen vindt het nog te vroeg om te spreken van een doorbraak in het onderzoek. ,,Daarvan kunnen we pas spreken als de verdachte een bekentenis heeft afgelegd. Dat is nog niet gebeurd, we hebben hem nog maar kort geleden aangehouden.'' De verdachte is eerder in aanraking geweest met de politie.

J. de Ruyter de Wildt, oprichter van de Stichting Groningen Veilig, is ook zeer tevreden over de aanhouding. De stichting werd in 1998 opgericht na de moord op de dochter van De Ruyter De Wildt, de 18-jarige Anne. In die tijd vond de stichting dat politie en justitie in Groningen veel te laks reageerden op moordzaken.